Оставката на българския кабинет - проблем за "Газпром"

Новините

25-07-2014, 10:18

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

"Южен поток" може да не бъде пуснат до 2015-та, според руския печат

Оставката на българското правителство може да стане сериозен проблем за "Газпром" и проекта за газопровод "Южен поток", твърди в анализ руският "Комерсант", цитиран от БТА. До октомври в България ще управлява технически кабинет без достатъчно пълномощия за сериозни решения, а след това на власт може да дойде проевропейска коалиция. Съответно има риск, че "Газпром" няма да свари с пускането на "Южен поток" до края на 2015 г., посочва вестникът.

През юни премиерът Орешарски "под натиска на САЩ обяви, че замразява строежа, и започна консултации с Еврокомисията, настояла за проверка на обстоятелствата във връзка с търга", припомня изданието.

"Техническото правителство, назначавано от президента, ще има право да преговаря за "Южен поток", но решенията му ще трябва да бъдат одобрени от парламента, а президентът Росен Плевнелиев (представител на ГЕРБ и привърженик на евроатлантическия курс) има право на вето", посочва изданието.

"Комерсант" припомня, че именно при управлението на ГЕРБ "бяха замразени и отменени руско-български проекти – АЕЦ "Белене" и петролопроводът Бургас-Александруполис", а "в сряда бордът на БЕХ не успя да вземе решение "Газпром" да кредитира с 620 милиона евро българската отсечка от "Южен поток". "Газпром" и Европейската комисия не коментират положението.

Редица източници на "Комерсант" смятат, че съдбата на "Южен поток" ще се решава "съвсем не в България" и общо взето няма значение кой ще дойде на власт.

Един от източниците се съмнява, че София - дори с ново правителство и на фона на западния натиск, ще се откаже от газопровода. Ако спре транзитът през Украйна, ще пострада България, която почти няма алтернативни доставчици, а сумите от транзита и преференциалните цени за газа от "Южен поток" може да понапълнят бюджета.

Друг източник припомня, че през 2009 г. Бойко Борисов настояваше договореностите за "Южен поток" да бъдат анулирани и строежът му да се отложи с няколко години. Експертът Валерий Нестеров от руската "Сбербанк" допуска, че пусковият срок на газопровода може да бъде отложен с една година.