ГЕРБ води на БСП с 11 пункта

Новините

25-07-2014, 16:42

Снимка:

ВарнаУтре/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Реформаторският блок четвърти с 6%, според Екзакта

Ако изборите са днес, резултатите ще са: ГЕРБ – 26%, а БСП – 15, ДПС – 7%, Реформаторския блок – 6%, България без цензура – 5%, АБВ – 3%, НФСБ и Атака по 2%. Данните са от проучване на "Екзакта".

По-рано днес прогноза направи и проф. Михаил Константинов, цитиран от bulgriautre.bg. 

"Големите партии се познават сравнително лесно и мога да ви кажа параметрите за следващите избори – около 4 милиона гласували, което е висока избирателна активност. ГЕРБ ще имат около стотина депутати; БСП – 60; около 40 за ДПС и 40 си ги делят две или три формации", каза математикът в интервю за предаването на ТВ7 „Добро утро, България”. Той допълни, че иска в следващото Народно събрание да има формат ЕНП.

Според цифрите на Екзакта ГЕРБ повишава електоралната си подкрепа с 2%, а БСП бележи спад с пет пункта, заяви на пресконференция Лидия Йорданова от Екзакта Рисърч. Смяната на лидера на БСП ще повлияе много за това нагоре или надолу ще тръгне партията. Много е увреден имиджът на партията, коментира Йорданова.

ДПС може да качи над 10% процента при предстоящи избори. Георги Кадиев има висок рейтинг, но той не го печели от членовете на БСП. На въпрос за бъдещия кабинет – ГЕРБ и БСП да си партнират смятат 6% от българите. 19% очакват самостоятелно правителство на ГЕРБ, като тук са половината от симпатизантите на ГЕРБ. 15% посочват, че кабинетът ще е съставен от ГЕРБ и Реформаторския блок. Това е обяснява и завишилия се рейтинг на Радан Кънев, според Йорданова. 8% са за правителство на ГЕРБ и ДПС, а според 7% следващият кабинет е съвместен ГЕРБ, РБ и АБВ.

За последната година парламентът е загубил 17% от одобрението и е добавил 18% неодобрение, а българите, които го одобряват в момента, са 8,5 на сто.

Кабинетът губи 15% одобрение за последната година и качва също толкова неодобрение, като в момента е одобряван от 17 процента.

Прокуратурата губи 10% одобрение и в момента одобрението за работата й е 14,5 на сто, а за съда - 13,6 процента. Работата на БНБ е одобрявана от 34 процента. Иван Искров се ползва с по-ниско доверие от управляваната от него институция - 28%. На фона на негативните настроения към повечето институции и техните лидери, като безспорен авторитет изпъква кметът на София Йорданка Фандъкова с одобрение 52 на сто, коментират от "Екзакта". На второ място е еврокомисарят Кристалина Георгиева - 51 на сто одобрение. Фандъкова и Георгиева са политиците, одобрението за работата на които е по-високо от неодобрението.

Росен Плевнелиев е трети в класацията на одобряваните политици - 39 на сто, следван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - с 36 процента, Георги Първанов - с 32 на сто, Лиляна Павлова и Томислав Дончев - съответно с 30 на сто и 29 процента, Цецка Цачева - 23 на сто, Янаки Стоилов - 21 на сто.

Сред политическите лидери най-изразителен спад според социолозите - 7 процента спрямо април, има при Сергей Станишев, който е одобряван от 17 процента от българите. Той губи подкрепата на около една трета от твърдото ядро на БСП, коментира Лидия Йорданова. Според нея в зависимост от името на бъдещия лидер на БСП ще стане ясно доколко вероятно е да се съхрани твърдото ядро на БСП.

Проучването сочи, че няма единно преобладаващо мнение за резултатите от евровота. 37% от българите твърдят, че са удовлетворени, а 36 на сто не са доволни. В средата на юли 69% от българите заявяват, че одобряват членството на страната ни в ЕС. Този дял е с 6 на сто по-малък в сравнение с началото на 2014 г., отчитат от "Екзакта".

Предстоящата номинация на български еврокомисар е една от темите, които вълнуват общественото мнение, коментират от "Екзакта". Две трети от българите предлагат конкретни имена, и то в отговор на отворен въпрос, тоест без посочен отговор. Най-често е споменавано името на Кристалина Георгиева, посочена от 23 на сто, на второ място е Сергей Станишев - 8 на сто, а трети - Томислав Дончев с 6 на сто. Меглена Кунева и Николай Бареков са посочени от по 4%.