Много от публичните сфери са в състояние на тежък блокаж

Обществото очаква служебното правителство да покаже истинското състояние на страната

Основното очакване на обществото към служебното правителство не е толкова да подготви изборите, колкото да покаже истинското състояние на страната. Това каза в интервю за Bulgariautre.bg  политологът проф. Антоний Гълъбов. В края на мандата на това управление много малко са хората, които знаят състоянието както на публичните финанси, така и на поетите ангажименти от страна на България и онова, което предстои да се случи. Искрено се надявам, че служебното правителство ще работи системно в тази посока. Това означава добри професионалисти, без партийни ангажименти, които да са в състояние да задвижат отделни системи в държавата, за да работи администрацията по-добре.

Много ясно трябва да се каже, че служебният кабинет не е автопилот. Служебният кабинет има конкретни задачи, още повече в условия на тежка криза. Тъй като от миналата седмица започнаха атаки срещу президента, продължиха и в пленарна зала, че той се опитва да наложи дневен ред и да превиши правомощията си, трябва да стане много ясно, че служебното правителство не е автопилот. Служебното правителство е пълноправно правителство на републиката и то трябва да подреди много от системите, които в момента са блокирани, посочи Гълъбов.

Според него абсолютен приоритет на служебното правителство е оценката на състоянието на страната и възможностите за преодоляване  на блокажите, там, където ги има. Факт е, че голяма част от публичните сфери се намират в състояние на тежък блокаж. В това отношение, независимо от партийното говорене и опитите за пропагандни схеми,  има ясни неща, които не тряба да бъдат подценявани, каза още Антоний Гълъбов.

Разговора с проф. Антоний Гълъбов четете в рубриката Интервю.