Вестниците в събота, 26 юли

Бурканбанк събуди апашите


„Стандарт"
Изтеглените крупни суми от банките събудиха апетита на апашите. Много хора в момента държат парите си вкъщи. Те обаче рискуват да станат жертва на домашните крадци. През последния месец обирите по апартаментите зачестяват, скочили са с близо 10 на сто, алармираха криминалисти от СДВР.
Става въпрос за добре организирани банди, които подбират жертвите си по моловете, големите пазари и казината. Логиката на апашите е, че когато теглиш много пари, ще отидеш да похарчиш част от тях за скъпи бижута или хазарт. Крадците се опитвали да се домогнат и до информация за конкретни лица, изтеглили крупни суми по време на банковата криза. Под прицел са и кандидати за закупуване на коли и жилища, които смятат да платят в брой.


Джигит без книжка уби четирима край Карнобат
„Новинар"
Шофьор без книжка предизвика жестока катастрофа и уби на място четирима младежи край Карнобат. Тежкият инцидент е станал в петък около 6.20 часа сутринта между селата Аспарухово и Сърнево.
Лекият автомобил БМВ с бургаска регистрация се забил в стационарна цистерна за вода за поливане на лозови масиви, намираща се на крайпътния банкет. В колата освен неправоспособния водач се возели още двама младежи и една девойка на възраст между 16 и 17 години, които загинали на място. Всички жертви са от Бургас. Автомобилът се движел от Бургас към село Аспарухово.
Според разследващите младежите вероятно са пътували към село Черково, където семейството на едно от загиналите момчета има вила.


Младен Маринов е новият шеф на СДВР, Спиридонов става зам.-шеф на Криминална полиция
„24 часа"
Началникът на столичната полиция Ивайло Спиридонов става заместник-директор на Главна дирекция "Криминална полиция".
Спиридонов ще отговаря и за областните дирекции на МВР в страната. Той ще ръководи и дирекция за борба с криминалната престъпност и противодействието срещу този вид престъпления, съобщи БНР.
На мястото на Спиридонов за шеф на СДВР ще бъде назначен досегашният му заместник комисар Младен Маринов. Досега той отговаряше за охранителната дейност в столичната полиция. Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в гр. Тетевен. Завършил е Академията на МВР, а през 2005 г. и "Право" в УНСС.


Искат ремонт на бюджета
„Труд"
Президентът Росен Плевнелиев, ГЕРБ и ДПС се обединиха, че в последните си дни 42-рия парламент трябва да ремонтира бюджет 2014 и бюджета на НЗОК. Така мандатоносителят БСП на практика остана "в опозиция" и дори напусна пленарната зала.
След речта на държавния глава пред депутатите (какво каза той - виж долу) шефът на ПГ на левицата Атанас Мерджанов припомни, че преди година Плевнелиев бе "против" актуализацията на последния бюджет, приет от ГЕРБ и я е определил като "крайна мярка".
ДПС се обявиха "за" и поискаха извънредно заседание по въпроса във вторник. Мерджанов обяви: "Маските паднаха." Борисов отсече, че ДПС се държи разумно, затова позициите им съвпадат, но "не аз се целувах с Лютви Местан на Орлов мост.


НС прекроява спешно бюджета
„Монитор"
ГЕРБ и ДПС подкрепиха предложението на кабинета в оставка за спешна актуализация на държавния бюджет заедно с този на НЗОК. Прекрояването на финансовата рамка ще бъде гласувано във вторник на извънредно заседание на НС.
Въпреки че хората на Бойко Борисов лансираха различни параметри за актуализация, те са склонни да подкрепят и предложените от МС, по които има консенсус. Те предвиждат корекция на бюджета със 725 млн. лв., от които 225 млн. лв. са допълнителните средства за НЗОК, а 500 млн. лв. е свиването на заложените през миналата година приходи.
Предлага се също така дефицитът да се вдигне от сегашните 1.8% на 2.7% от БВП, а таванът на дълга да се увеличи с нови 3.4 млрд. лв. Депутатите от БСП от своя страна отново се противопоставиха на актуализацията на държавния бюджет, подкрепяйки корекции само в сметките на НЗОК, и дори се опитаха да провалят насрочването на извънредното заседание, но не успяха.


След Орешарски и преди Борисов
„Капитал"
В българската политика е прието почти всички управляващи да обвиняват своите предшественици, че са разсипали държавата. Парадоксът е, че почти всички са прави. НДСВ не лъжеха за корупцията по времето на Иван Костов. Бойко Борисов беше прав за ограбването по времето на тройната коалиция. БСП и ДПС не преувеличаваха за полицейщината по времето на ГЕРБ и загиването на малкия, че и донякъде средния бизнес.
Сега правителството на БСП, ДПС и "Атака" оставя държавата в разгара на банкова криза и бременна с огромни проблеми в енергетиката и здравеопазването. През последните 14 месеца Пламен Орешарски се превърна в символ на провалите на това управление, но истината е, че нито той, нито партиите зад него носят цялата вина за сегашните кризи. Те стигнаха пика си по време на сегашното правителство в оставка и то безспорно също има вина за тях. Пропуските на предишните две (а понякога и три) правителства обаче също имат много голямо значение. Днешните провали са следствие и от несвършената вчерашна работа.


Кой не иска публицистика през август
„Преса"
Този август няма да е познатият мързелив летен месец - държавата има да взема важни решения, а политиците - да редят коалиции, да договарят листи и т.н. Времето е златно на партийните лидери да се задават неудобни въпроси, но по традиция през август телевизиите свалят публицистичните си предавания от екран и минават в режим „ваканционен" - повторения и стари филми. През новата седмица от програмите на най-гледаните програми падат и малкото актуални рубрики, които работиха през юли. По Би Ти Ви отива да почива делничното „Лице в лице" с Цветанка Ризова и съботното „120 минути" със Светослав Иванов. Измежду информационните формати през август ще работят само сутрешният блок „Тази сутрин" и „Би Ти Ви новините". Останалите рубрики ще започнат поетапно да се завръщат в ефира през първата и втората десетдневка на септември. По БНТ последното за сезона издание на „Референдум" ще е на 29 юли. От 1 август в почив-ка е и „Още от деня" с Димитър Цонев, която ще продължи до първи септември. На „Сан Стефано" 29 също остават да се трудят само сутрешният блок „Денят започва" и „По света и у нас".