"България без цензура" излезе твърде скъп клиент

Новините

26-07-2014, 08:12

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Приятелският огън отвътре, разпадът на коалицията и сриването на КТБ разкриха механизмите на политическия проект "Бареков"

Мъглата около "България без цензура" (ББЦ) започна да се вдига. Въпреки пълното нежелание на ръководството на партията да осветли милионите, които харчи, за да влезе във властта, въпреки проточилата се половин година данъчна ревизия, въпреки мудната проверка на прокуратурата. 

Процесите отвътре станаха толкова неудържими, че приличат на ядрен разпад, който няма да пощади нищо и никого. Ако това се случи, този политически проект ще остане в историята като най-краткотрайния, но за сметка на това най-скъпия. А Николай Бареков и Ангел Джамбазки от ВМРО ще бъдат запомнени като бутиковите евродепутати на България - всеки от тях е струвал по 963 150.5 лв. на коалицията си. И в буквален, и в преносен смисъл "клиентите" се оказаха твърде скъпи.

Разпадът на коалицията - разкритията на зам.-председателя й Ангел Славчев, изневярата на ВМРО, напускането на цяла местна партийна организация, се случва съвсем естествено. Той е част от политическите и икономическите последици от тежката битка между двамата доскорошни стожери в държавата Цветан Василев и Делян Пеевски. Според взаимните им обвинения, изказани публично, единият се изживявал като властелин, а другият искал да е премиер, а след титаничния им сблъсък се срутиха една банка, една свръхуспешна досега коалиция и цялото правителство.

След като притокът на пари изглежда доста затруднен, а коалицията се разпада на съставните си части, евродепутатът консерватор вече куртоазничи и иска незнайно каква "подкрепа от българските медии", иначе щял доброволно да се оттегли от политиката. Новината е чудесна, още повече че бившият телевизионен водещ има да отговаря на много въпроси за финансите на партията, след като през март призова всички партийни шефове да покажат доходите си и да излязат на светло. До този момент той самият не е направил нито крачка в тази посока. Даже НАП го опроверга за уж свалената тайна върху данъчните му декларации и банковите му сметки. Не бяха показани документи какъв е произходът на парите му, платил ли е, както твърди, половин милион лева данък, равносилен на доход от 5 млн. лв. за една година, и ако да - как е придобил тези средства. Чака отговор и въпросът какви акции от "компания, която е основал", е продал Бареков, защо в Търговския регистър липсват документи за подобни сделки, както и задължителните годишни отчети на компаниите на семейството му. Следите обаче остават.

Освен че лека-полека стават ясни механизмите за финансирането на офиси и местни организации, които досега според твърденията на лидера се издържаха ту с негови лични средства, ту с "дарения от приятели",все още не е изчистен въпросът с даренията за "България без цензура" и коалиционните й партньори за евровота.

"Разчитаме на пари за кампанията главно от дарения", казваше през май Бареков, а по закон подготовката за изборите може да струва до 2 млн. лв. Отчетените пред Сметната палата средства обаче будят съмнения. Сериозна част от дарителските декларации са видимо дописвани, така че да се промени титулярът, който получава сумите. В част от документите получател изобщо не е посочен. Съществуват и интересни съвпадения в размера на сумите, дарявани в един и същи ден и в едно и също населено място.

Изборният кодекс изисква дарителите да декларират произход на средствата при суми над 340 лв., а коалицията около Бареков е лидер по получени средства от физически лица. Отчетени са 859 000 лв. дарения от 217 души за коалицията, както и други 285 с общ размер 309 970 лв. в полза на партия ББЦ. Втората сума не бе калкулирана в общата сметка за разходите по кампанията. Ако даренията в полза на ББЦ се включат в разходите по изборите, коалицията ще надхвърли ограничението от 2 млн. лв.

Сравнението между документите, публикувани на сайта на Сметната палата, показва, че версията за разделяне на двата вида дарения - за коалицията и за партията, трудно би издържала щателна проверка. Редица декларации видимо са били дописвани с цел титулярът да бъде променен и като получател да се зачита коалицията вместо ББЦ. Особено масово дописване е имало при даренията, правени към края на кампанията - на 21 и 22 май. Видно от факсимилетата по редица дарения, възлизащи на максимално позволената по закон сума - 10 000 лв., до титуляра ПП "България без цензура", са дописвани останалите участници в коалицията - ВМРО, ЗНС, "Гергьовден". Много любопитни са и декларациите от 15 май. От 11 дарения, отчетени в този ден, при 10 изобщо не е посочено в чия полза се правят. Така дарителите са дали празни чекове на обща стойност 42 800 лв., в които като получател може да бъде дописан всеки. На по-ранен етап от кампанията като получател на даренията се сочи единствено партия "България без цензура", но това не е попречило те да се зачетат на името на коалицията.

Интересни са и съвпаденията в размера на даряваните суми в определени населени места. Например на 7 май в Перник са направени 9 дарения по 700 лв. Даряване на еднакви суми - по 500 лв., същия ден е имало и в София. При даренията, които според Бареков са правени само за партията му, няма публикувани дарителски декларации. Това е поредният повод за основателно съмнение, че коалицията е нарушила изискванията за финансиране.

Пресъхването на финансовия извор се отрази и на психиката на "новия политик", който все по-често разпраща нервни изблици под формата на декларации до медиите. Радвам се на този скандал, защото съм единственият печеливш от него - стана ясно, че нямам нищо общо нито с Василев, нито с Пеевски", твърди Бареков. Вижда се, че не е така, тъй като със затварянето на КТБ и обявяването на неплатежоспособност на TV7 стана ясно, че за следващите избори ще трябва да се разчита пак на онези "дарители", които си изпразниха джобовете (някои и без да знаят), за да може Бареков да стане евродепутат. Дали същите отрудени хорица, които видяхме по време на турнето на бившия телевизионен водещ, ще могат да го подкрепят финансово и за премиер?

"Не съм ничий проект", уверява Бареков. Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев обаче призна в телевизионно интервю, че е финансирал риалити шоуто "България без цензура", с което стартира партията, тоест дал му е начален тласък. Каза и че при напускането на TV7 Бареков е получил "един бонус", за да се развали договорът му.

За бонуса потвърждава самият бивш телевизионен водещ - той не спира да се хвали, че парите му са "спечелени като висш мениджър". "Аз все пак съм бил изпълнителен директор, затова имам милиони. С много работа се изкарват толкова пари, аз съм работил от 18-годишен досега", хвали се нескромно Бареков - и той "млад успял мъж" като Пеевски. Той твърди, че има "няколко милиона в пет български банки". Според друго негово твърдение свръхзадлъжнялата TV7 дължала на компанията му (вероятно "Ноу фрейм медия България") милиони. Даже заведе дело в съда и поиска фалит на телевизията, като междувременно й прати обемисти бодигардове да пазят имуществото, за да не бъде то разпродадено.

Защо обаче при този финансов цъфтеж коалицията се разпада? Защо ВМРО бяга, ако милионите са сложени на сигурно в пет банки, различни от затворената КТБ? Не е ли изборният успех сигурен, след като и лидерът е готов за премиер?

"Бареков не е истинският лидер на "България без цензура". Той се оказа просто една марионетка, задействана и ръководена всекидневно от депутата от ДПС Делян Пеевски", разкри преди дни Ангел Славчев, бивш вече зам.-председател на ББЦ. Той разказа, че Бареков имал специален телефон, по който разговарял с народния представител, и че хората от партията били подложени на натиск да не ходят на протест в Плевен срещу законопроекта Lafka, тъй като "семейството" щяло да помогне на формацията. Една от основните причини за разрива е, че Бареков делегирал огромна власт на секретаря на партията Стефан Кенов - син на кмет от ДПС и познат на Делян Пеевски от младежкото НДСВ. На въпроса: "Колко пари се въртят в партията?" Славчев отговори: "Много!". А откъде идват - "От Кого".

Бареков отрече всичко това като клевети и организира светкавично изключване на заместника си от партията. Двамата с Кенов заплашиха да съдят предателя. Славчев обаче получи неочаквано рамо от НДСВ - партията, от която тръгнаха кариерите и на Пеевски, и на майка му, и на Кенов. В отворено писмо до медиите ръководството на НДСВ призова Бареков да си изчисти "къщичката", преди да се заканва на другите. "Като начало да попита г-н Кенов взимал ли е еднолични решения за използване на финансов ресурс на НДСВ за свои собствени нужди", приканиха от царската партия.

Скандал предизвика и лидерът на общинската организация на ББЦ в Стамболийски Атанас Мавродиев, който обяви на пресконференция, че напуска партията с над 400 членове. Като мотив той посочи "връзката на Бареков с Пеевски и налагания от лидера на ББЦ диктат в партията". "Не съм получавал никаква заплата от Бареков, напротив - цялата издръжка на общинската структура плащах от собствения си джоб. В централата, както и в пловдивската структура, има хора, които получават четирицифрени заплати", съобщи Мавродиев. Областното ръководство обяви бързо, че напусналите са едва петима. А сайтът barekov.com информира, че областните структури са се сплотили "като юмрук" срещу нападките и че партията имала над 30 хил. души членска маса, без да се броят над 10 000 "евромайки" и близо 5000 кандидати за младежката организация.

Сметната палата тепърва ще проверява финансовите отчети, макар и възможностите й за санкции да са ограничени. Прокуратурата и НАП могат още да се мотаят - докогато им е поръчано. За мислещите хора обаче нещата са ясни, а сгромолясването на поредния "инженерен" проект само ще потвърди това, което вече е известно.