Започва конгресът на истината за БСП

Новините

27-07-2014, 10:21

Снимка:

Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Столетницата избира наследника на Станишев, един от варненските кандидати вече се оттегли

В 11.00 часа днес в НДК ще започне 48-мият конгрес на БСП. На него ще бъде избран новият председател на партията.

Дневният ред на заседанието е само от две точки: делегатите ще обсъдят участието на БСП в предстоящите извънредни парламентарни избори през октомври и ще изберат наследник на председателя в оставка Сергей Станишев, съобщава 24 часа.

Сергей Станишев предложи провеждането на конгреса на 5 юли и тогава обяви, че на него ще бъде обсъдена кандидатурата на нов председател. Тогава министърът на икономиката и енергетиката, вече в оставка, Драгомир Стойнев стана новият заместник-председател на БСП, както и нов член на Изпълнителното бюро на партията. Той е и един от кандидатите за председател на левицата.

През последния месец 26-има бяха номинирани от местните организации за лидерския пост – Александър Симов, Атанас Мерджанов, Борислав Гуцанов, Бриго Аспарухов, Ваня Добрева, Георги Гергов, Георги Кадиев, Георги Пирински, Георги Петърнейчев, Георги Тодоров, Дора Янкова, Драгомир Стойнев, Захари Георгиев, Калоян Паргов, Корнелия Нинова, Костадин Паскалев, Красимир Премянов, Красимир Янков, Мая Манолова, Милко Багдасаров, Михаил Миков, Николай Малинов, Румен Овчаров, Сергей Станишев, Стефан Данаилов и Янаки Стоилов.

Единият от варненските кандидати - Борислав Гуцанов, си направи отвод още вчера.

Освен Гуцанов още Георги Пирински, Александър Симов, Милко Багдасаров, Георги Петърнейчев и Николай Малинов вече са депозирали в централата писмен отвод. Очаква се на място от надпреварата да се откажат Стефан Данаилов, Дора Янкова, Красимир Премянов, Атанас Мерджанов и Сергей Станишев, който също е номиниран.

Сигурни кандидати за поста са Михаил Миков, Драгомир Стойнев, Мая Манолова, Корнелия Нинова, Янаки Стоилов, Георги Кадиев, както и бившяит областен лидер на БСП във Варна Красимир Янков.

Освен избора на нов лидер социалистите ще дискутират и бъдещата предизборна платформа на БСП преди предсрочния вот на 5 октомври. Нейната основа бе положена с резолюцията от пленума на 24 юли, в която се посочва нуждата от "ревизиране на отношенията с ДПС, за да спре използването на властта за икономическо облагодетелстване", както и че ГЕРБ остава основен политически опонент като "изразител на дясна и авторитарна политика и на скрити зависимости".

"Обещахме да върнем България на хората. Да, спряхме авторитарното управление на ГЕРБ, но държавата остана заложник на корпоративната власт, на която не се противопоставихме решително", отчетоха още от БСП в резолюцията.