Търсят цивилизация на 8000 г. в Родопите

Туризъм

28-07-2014, 05:54

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Показват в документален филм вкаменената гора

Световноизвестният автор на бестселъри Робърт Бовал ще участва в експедиция в Източните Родопи за търсене на следи от древна цивилизация отпреди 8000 години, предшествала тракийската. Древните обитатели на земите ни имали изключителни познания за звездите, заради което и Бовал имал интерес към знаците, оставени от нея.

Писателят е известен с преведената си на 25 езика книга "Загадката Орион: Свещените тайни на египетските пирамиди". В трудовете си Бовал оборва догмите на историята за случилото се на нашата планета от зората на човечеството. Той е автор на световноизвестната теория, макар и непризната от официалната наука, че египетските пирамиди са дело на цивилизация майка, която ги е изградила според разположението на звездите от съзвездието Орион.

В експедицията ще участват още проф. Ана Радунчева от Археологическия институт към БАН, геологът д-р Робърт Шок и астрофизикът от НАСА Томас Брофи, който често си сътрудничи с Бовал.

Екипът ще търси следи от по-стара от тракийската цивилизация по праисторическите светилища на Белинташ, Татул и Харман Кая. Това съобщиха от фондация "Credo Bonum", която подкрепя начинанието. Работата им ще бъде заснета в документален филм. В него ще бъде показана и мистериозната вкаменена гора в Родопите. Според една от теориите за произхода й вкаменените дървета в нея са праисторически растения, расли на брега на воден басейн, овъглени след изригването на вулкан. Запазените под лавата скелети на дърветата впоследствие били залети от вода и резултатът е приказна вкаменена гора. Дървета като тези са намирани и на други места по света, но по правило са легнали, докато дърветата в родопската гора стоят изправени, което е уникално в световен мащаб.

Документалният филм за работата на експедицията с работно заглавие "По следите на древните" се надява да фокусира и международен медиен интерес към българското древно наследство, което без съмнение заема ключова позиция в хилядолетния цивилизационен процес, посочват от фондацията.