44-годишен варненец в мозъчна смърт спаси няколко живота

Животът

28-07-2014, 15:26

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Поради липса на подходящи реципиенти в листата на чакащите за трансплантации у нас, черният дроб е транспортиран към Германия

Варненец стана донор и спаси няколко живота. На 24 юли 2014 г. в МБАЛ "Света Марина" във Варна  44-годишният мъж е изпаднал в мозъчна смърт, съобщиха от Здравното министерство. Близките на пациента са взели благородното решение да дарят органите и да помогнат на тежко болни пациенти. 

Две бъбречни трансплантации вече са извършени в УБ "Лозенец". Извършена е и една сърдечна трансплантация в УСБАЛССЗ "Света Екатерина". Пациентите са в добро постоперативно състояние. Поради липса на подходящи реципиенти в листата на чакащите за трансплантации у нас, черният дроб е транспортиран към Германия по линия на сътрудничеството с Организацията за обмен на органи "Евротрансплант".

Изпълнителната агенция по трансплантация и Министерството на здравеопазването изказват дълбоката си признателност към близките на донора за решението и благодарност към екипите, осъществили трансплантациите.