Бивши съпартийци: Бареков фалшифицира устава на ББЦ

Новините

29-07-2014, 09:17

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

КОЙ стартира "Костинброд" 2 чрез Бареков?

Заплашват ме, заяви областният председател на партията в Пловдив

Николай Бареков управлява еднолично и дори фалшифицира устава на партията, за да може да го прави официално. Това заявиха тази сутрин в ефира на Нова телевизия 6 от членовете на НИС на "България без цензура", които напускат партията. Те разказа също за отправени заплахи, както и за разговори между Бареков и Пеевски.

Бяха ми изпратени три яки момчета, ММА бойци, за да ме сплашат. Притеснявам се да говоря за това, въпреки че съм подала сигнал и аз самата съм адвокат. Това заяви Савина Дамова, председател на областната структура на ББЦ в Пловдив. Според нея заплахите дошли, след като тя и колегите й изразили недоверие към ръководството на ББЦ по време на конференция в хотел "Хемус" през юни. След това Дамова била "помолена" да подаде оставка, но отказала. Тогава дошли заплахите.

„Ние се разграничаваме от партия ББЦ, снемайки доверието от ръководството на партията. На първия етап, когато и ние самите правехме грешки, докато изграждахме партията, бяхме склонни да приемем и грешките на ръководството. Но когато ние направихме учредителния конгрес, на нас ни бе внушено, че това е партия, разчитаща на основните структури по места, ние приехме тези декларации като основателни“, заяви ген. Валери Григоров, председател на 25-ти МИР в София, заяви на свой ред. „По-късно обаче се получи така, че ръководството в лицето на председателя започна много императивно да подменя една част от структурите по места, въвеждайки нови ръководства, за да може да управлява чрез тях. Вече бе зачеркнато демократичното начало. На практика уставът бе подменен“, каза още той.

Мариана Стоичкова допълни, че е налице тотална промяна на принципите и идеологията, с които е стартирала ББЦ: „Ние не сме хора с авторитет и образование и не можехме да позволим да продължава това, което започна в партията“. Според нея на конференцията през юни членовете на НИС са разбрали, че в съда за регистрация на партията е вкаран устав, различен от приетия на конгреса. В новия вариянт са добавени 2 нови члена, които дават на председателя Бареков възможност, при определени обстоятелства, еднолично да реши да назначи нови ръководства по места". Напускащите са категорични, че ще сезират прокуратурата за подменения устав.

На въпрос за това кой финансира партията и близък ли е Бареков с Пеевски и Цветан Василев ген. Григоров отговори, че единственият му личен разговор с Николай Бареков е бил снощи, когато лидерът на ББЦ му се е обадил по телефона, за да го помоли да бъде по-умерен в изказванията си спрямо ръководството и партията. Красимир Манев - член на НИС, обаче разказа, че пред него и 10-ина други човека Бареков разказвал за телефонните си разговори с Пеевски. Според него това, което казва Ангел Славчев, е публична тайна и няма как да не е вярно. "Той беше неотлъчно до него, а и разказва с прекалено много подробности", мотивира се Манев.

"На конференцията през юни в 15-минутния си отчет Бареков 17 пъти каза "Аз" в 1 л. ед. ч. Ние всички сме хора с биография, не можем да останем безучастни към това", добави Красимир Гербев - зам. областен председател на ББЦ за София.

Светлин Танчев, зам.-председател на ББЦ, контрира вече бившите си съпартийци, че "ако има някакви нарушения, те могат да се установят само чрез съда. Напускането на една партия не е прецедент. Това се случва във всички парти. Странното е, че отцепниците имат лични мотиви към един човек, а не принципни позиции". Явор Недев, Софийски областен председател на ББЦ, допълни: „Всеки може да твърди каквото си иска, съдът накрая ще вземе решение чие твърдение е основателно".