Закриха балетната олимпиада във Варна със заря

С най-много отличия се откроиха състезателите на Корея, които завоюваха общо 6 отличия, следвани от представителите на Франция с 3 приза.

Международният балетен конкурс бе официално закрит с грандиозна галавечер на лауреатите на престижното състезание и многоцветна заря. "За 50-годишния юбилей на конкурса Варна доказа, че е Бряг на вдъхновението, който дава шанс за изява на млади таланти от цял свят, а Летният театър по традиция става трамплин за най-добрите. Както писа авторитентият "Фигаро" - "В България Варна води танца!", обяви на финала кметът на морската столица Иван Портних.

"Щастлив съм, че провеждането на конкурса стана факт броени дни преди журито, оценяващо кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г., да посети града. Защото - духът на балетната олимпиада респектира!", допълни той и благодари на организаторите от фондация "Международен балетен конкурс", на журито и състезателите, за това, че направиха публиката съпричастна към най-красивото танцово изкуство.

Топли думи към балетистите отправи председателят на журито Владимир Василиев, а Маргарита Попова – вицепрезидент на България, определи конкурса като „вълшебно събитие, което прави светът мирен и красив”. Тя отправи специална благодарност към кмета за гостоприемство на Варна на международния форум.По време на 26-ото издание на конкурса с най-много отличия се откроиха състезателите на Корея, които завоюваха общо 6 отличия, следвани от представителите на Франция с 3 приза.Първа награда и златен медал не се присъжда и при жените, и при мъжете, като Владимир Василиев – председател на журито, остана единствен златен лауреат на балетната олимпиада.Сребърен медал при жените бе присъден на Хана О'Нийл от Франция и Йе-Рим Чои от Корея. За бронза при жените се пребориха Сара Ренда от Италия и Хи-Сън Ким от Корея.При мъжете със сребро бе удостоен Дае Хан На от Корея, а носители на бронзов медал станаха двама състезатели от Франция - Джеръми-Лу Кер и Юго Маршан.При девойките българката Ралица Илиева спечели трета награда. Втора награда е за Мико Маргарита Фогарти от Швейцария. Първа награда получава Съ-Ху Джун от Корея.Специалното отличие "Варна 2014" отиде при Су-Бин Ли от Корея.