Социални жилища с европари изникват на ул. "Горна Студена"

Мисия Варна

30-07-2014, 16:03

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Общината издирва собственика на изоставения строеж на ул. "Калач"

Жилищата за социално слаби, които община Варна трябваше да изгради във "Възраждане" с европари ще се строят на общински терен в най-горната част на ул. "Горна Студена" в кв. "Аспарухово", научи Varnautre.bg. В нея ще бъдат настанени хората, чиито домове бяха отнесени от потопа или съборени като опасни след него. 

Става дума само за граждани със законно притежавани къщи, за което имат и съответните документи. В социалният блок няма да бъдат настанявани хора, обитавали незаконни постройки, било то в "Аспарухово" или в други райони на града. 

Строителството ще е по проекта на общината Варна за строеж на блок с 42 апартамента за "уязвими, малцинствени и социално слаби групи". Финансирането получи зелена светлина преди дни, но за строителството на такъв блок във "Възраждане", съобщи преди ден в. "Труд". 

Сега обаче кметът Иван Портних е поискал от управляващия орган по европрограмата, Варна отново да кандидатства с този проект, но на новото място. 

От управляващия орган са отговорили, че могат да преразгледат решението си, ако общината в най-кратък срок предаде преработен проект, което вече е направено. 

По проекта местната управа ще вземе 3,889 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ. От тях 3,3 млн. лв. са от Европейския фонд за регионално развитие. Останалите 583 487 лв. са съфинансиране от националния бюджет. Блокът трябва да е построен до края на 2015 г.

Местната администрация издирва и собственика на изоставения строеж в края на ул. "Калач" в кв. "Аспарухово". Обмисля се вариант, в който общината да довърши недостроения блок, за да настани там още от пострадалите семейства.  До преговори със собственика ще се стигне обаче, едва след като стане ясно колко средства ще са нужни за укрепване на ската в тази част на дерето и дали сумата е по силите на община Варна