Глоби за 660 хил. лв. са отнесли депутатите за неизвинени отсъствия

Новините

31-07-2014, 06:13

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

630 хил. лв. от тази сума са за неучастие в пленарните заседания, останалите - за неявяване в комисиите на НС.

За една година - от юни 2013 г. до същия месец на т.г., са били наложени глоби за 663 441 лв. на депутатите, които са отсъствали без уважителна причина от заседанията на парламента. Това сочи справка на БГНЕС от Народното събрание, получена по Закона за достъп до обществена информация. 630 хил. лв. от тази сума са за неучастие в пленарните заседания, останалите - за неявяване в комисиите на НС. 

Най-много пари са удържани през юли 2013 г. - 174 850 лв. Периодът съвпада с бойкота на ГЕРБ. Най-редовни са били народните представители през септември м.г., когато са им удържани едва 3176 лв. Финансовите санкции се покачват рязко от февруари до юни т.г., като средният им размер се движи между 40 000 лв. и 58 000 лв., показват данните. От парламента обаче са отказали да дадат справка за надниците, които не са начислени на отделните депутати, тъй като ставало дума за лични данни. 

И този парламент не промени практиката депутатите формално да извиняват отсъствията си със заявление, в което само посочват, че имат лични причини да не работят, а често дори спестяват повода за неявяването си. Така на представителите на "Атака" в НС например не бяха удържани пари за времето, в което м.г. бяха на посещение в Куба "по партийни дела".