Вицепрезидентът с резерви за актуализацията на бюджета

Парите

31-07-2014, 12:56

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Нужно е свикването на Консултативен съвет, смята Попова

Вицепремиерът Маргарита Попова е с резерви по темата за актуализацията на бюджета. Това стана ясно от думите й по време на посещение във Варна. Според Попова, тя самата като гражданин е объркана дали има необходимост да се актуализира бюджета. "Хората се питат кой е по-прав - този, който иска да се актуализира бюджета или тези, които казват: не, няма нужда, с този бюджет може да се работи спокойно", коментира Попова. Министерски съвет трябва да каже и докаже аргументирано дали има нужда от актуализация. Сега добри специалисти защитават едната теза, други - също с тежки аргументи защитават обратното", посочи вицепрезидентът. 

Тя уточни, че допълнително объркване е внесъл и сигналът, който дойде от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ще се откаже от подкрепата за актуализацията и няма да присъства в Пленарна зала на второ четене. "Не мога за миг да допусна, че ако има някаква опасност за държавата опозицията, която е отговорна, би направила такава заявка. Затова си мисля, че може би ни липсват солидни доказателства, че държавата ще закъса, ако не се актуализира бюджета", посочи Попова. "Такъв важен въпрос не може да минава в графата превенции. Не можеш да излезеш и да кажеш - моля ви се нека превантивно да изтеглим заем или да ми се даде разрешение в аванс да мога да сключвам международни договори, а да ги ратифицира един друг парламент, който ще дойде след това. Свързването на актуализацията на бюджета и тегленето на заеми с конкретна управленска програма е логиката на въпроса, а не така просто за всеки случай да имаме повече пари", каза още вицепремиерът.

Според нея въпросът за актуализацията на бюджета трябва да бъде поставен на обсъждане в Консултативния съвет към президента. "Ако трябва всяка седмица ще свикваме Консултативен съвет, щом става дума за решаването на такива важни въпроси", допълни Попова. 

Припомняме, че президентът Росен Плевнелиев настоя парламентът да актуализира бюджета, да разреши на служебното правителство да договоря външни заеми - правомощия, каквито по принцип няма и да смени управителя на БНБ. Тези три искания той отправи на политическите консултации с БСП, ГЕРБ и ДПС след като оставката на кабинета "Орешарски" бе гласувана.