Машина - спасител на българската база в Антарктида отплава от Варна

Животът

31-07-2014, 15:24

Снимка:

Български Антарктически Институт

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Телескопичният повдигач е единствената възможност за спасение на инфраструктурата на база "Св. Климент Охридски"

Машина която да спаси българската полярана база "Св. Климент Охридски" на Антарктида отплава от Пристанище Варна. Специализираният телескопичен повдигач "Manitou" бе натоварен на контейнеровоз и отпътува за пристанище Пунта Аренас в Чили, а оттам и за Българската полярна база на остров Ливингстън, съобщиха от Българския антарктически институт.

Машината е на стойност 200 000 лв. Тя е дарение на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и неговия Национален Център за полярни изследвания от фирма "Асарел-Медет".

Телескопичният повдигач е единствената възможност за спасение на инфраструктурата на Българската полярна база от разрушение. Изминалите два полярни сезона се характеризираха с много обилни снеговалежи резултат от климатичните промени.

В района на Антарктическия полуостров, където се намира българската база, се наблюдава най-отчетливо затоплянето на климата. С промяната на температурите се увеличава влажността, снеговалежът, посоката на ветровете се променя и се пренася много сняг от близко разположената планина Фризленд.

Първата къща-музей, построена преди 25 години е под 2 метра сняг, а новите две пирамидални постройки, в които има научни лаборатории, лекарски кабинет, спални помещения и санитарни възли са застрашени да бъдат безвъзвратно загубени от наветия сняг. Дарената машина ще позволи да бъдат осъществени предвидените международни научни проекти и да се изпълни програмата на предстоящата 23-та Българска антарктическа експедиция, която започва в края на октомври тази година.

Изследователската база "Свети Климент Охридски" е българско научно съоръжение на остров Ливингстън, част от антарктическия архипелаг Южни Шетландски острови.