Кабинетът в оставка: Споразумението с "Уестингхаус" вече е факт

Парите

31-07-2014, 17:33

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Предстои да бъде одобрено и Споразумението за финансов модел и на Договора за проектиране, инженеринг, доставка и строителство

Има подписано акционерно споразумение с компанията "Уестингхаус" за строежа на седми блок на АЕЦ "Козлодуй", потвърдиха от пресслужбата на кабинета в оставка. То обаче ще влезе в сила след одобрение на следващия кабинет.

Решението, с което се одобрява докладът на министъра в оставка Драгомир Стойнев за сключване на акционерно споразумение между АЕЦ "Козлодуй" - "Нови мощности“ ЕАД, централата "АЕЦ Козлодуй" и "Уестингхаус електрик къмпани", е взето на последното заседание на МС, се уточнява в официалното съобщение.

Предстои да бъде одобрено и Споразумението за финансов модел и на Договора за проектиране, инженеринг, доставка и строителство, по съответния надлежен ред. Подготовката на последните два документа обаче все още не е стартирала, се отбелязва още в съобщението на правителствената пресслужба.

Споразумението, което ще позволи на "Уестингхаус" да инвестира в България, бе обсъдено по време на посещението на президента и изпълнителен директор на американската ядрена компания Дани Родерик преди два дни. През следващата година ще бъде изготвен самият проект за изграждане на VII блок на АЕЦ "Козлодуй", който ще бъде представен на парламента за одобрение.

Компанията "Уестингхаус" е най-големият производител на ядрено гориво и е част от японската група "Тошиба". Американците преговаряха за придобиването на дял от 30% в АЕЦ Козлодуй – Нови мощности, които ще строят новия седми блок на българската атомна централа.

Сделката открива пътя за започването на преговорите за финансирането и изграждането на един реактор AP-1000 от "Уестингхаус" на стойност 5 млрд. долара.