НАБЧ дава на Главния прокурор и Борислав Сандов

Асоциацията призовава президентът Плевнелиев да защити Конституцията

Управителният съвет на НАБЧ изпрати протестна декларация до Президента на РБ Росен Плевнелиев по повод скандално изявление на Борислав Сандов. В сутрешният блок на БТВ той е изразил недоволство от обсъжданата кандидатура на Евдокия Манева и евентуалното й участие в служебното правителство. Според НАБЧ Сандов недопустимо е заявил, че „това няма да бъде допуснато”. Публикуваме пълния текст на декларацията до президента Росен Плевнелиев, изпратена днес от НАБЧ:
„Уважаеми г-н Президент,
В сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” на 01.08.2014 г. съпредседателят на политическа партия-джудже „Зелените” Борислав Сандов бе анонсиран като представител на коалиция от сдружения с нестопанска цел „За да остане природа в България”. Този смущаващ факт за обвързаност между политически лидер и сдружение с нестопанска цел бледнее пред стряскащата декларация, която той, в качеството си на политически лидер на партия, събрала 0,5% на изборите за Европейски парламент направи. Господин Сандов съобщи в ефир, че в публичното пространство името на д.и.н Евдокия Манева се свързва с бъдеща позиция в служебно правителство като министър на околната среда и водите. След оповестяване на тази новина г-н Сандов направи безпрецедентна и погазваща Конституцията на Р България декларация: „Това ние няма да го допуснем.” Нито една политическа партия – голяма или малка, нито една медия, абсолютно никой от българското общество не си е позволил публично и декларативно да поставя условия на президента на Р България относно назначаването от него служебно правителство. Конституцията на Р България е разпоредила право, задължение и отговорност за назначаване на служебно правителство единствено на президента на Р България чрез разпоредбата на чл.99, ал.5.
Ние разчитаме, че Президентът ще спази Конституцията на Р България и няма да позволи някой друг да отнеме неговите правомощия и отговорности. Ние очакваме, че президентът Росен Плевнелиев със свои дела и думи отстоява върховенството на Закона и не толерира декларации, погазващи действащата в момента Конституция на Р България. Ние информираме г-н Президента, че ще сезираме Главния прокурор да разпореди проверка има ли извършено престъпление, както и председателя на ДАНС да установи има ли заплаха за националната сигурност в декларацията на съпредседателя на ПП „Зелените” и представител на коалиция „За да остане природа в България” г-н Борислав Сандов.”