Избрани Новини
Заменете хляба с ядки за ниска кръвна захар
Имат полезни ненаситени мастни киселини
Две шепи ядки вместо хляб на ден нормализира стойностите на кръвна захар, стигнаха до заключение канадски учени след анализ на 12 клинични изследвания. Тази мярка работи идеално при хора с диабет тип 2, които вместо дневната порция хляб консумират с ястията си 60 ядки, информира сп. PLOS ONE.
Ядките могат да бъдат по желание и предпочитан вкус – бадеми, орехи, лешници, фъстъци, кашу, шамфъстък, бразилски орех, макадамия, дори кестени, кедрови ядки и кокосов орех.
Не е нова информацията, че ядките действат благоприятно при диабет, но медиците от центъра по клинична диетология и модификация на факторите към болницата Сейнт Майкъл в Торонто за първи път сега регистрират, че те подпомагат нормализирането на кръвната захар.
За целта екипът на д-р Джон Сивенпайпър провежда мета-анализ на 12 клинични изследвания, в които са участвали 450 пациенти с диабет тип 2.
При работата си учените засекли положителен ефект от консумацията на ядките върху два основни биохимични показателя – гликиран хемоглобин и кръвна захар на гладно.
Диетолозите твърдят, че най-добър ефект от ядките може да се търси, когато се въвеждат в менюто вместо простите въглехидрати, а не вместо продуктите, богати на наситени мазнини, въпреки че самите те са мазни и калорични. Ядките обаче предлагат полезен вариант на мазнини – включват полезни ненаситени мастни киселини.
При консумация от количество до 60 грама на ден няма основание да се притеснявате от теглото си, става ясно от фактите, поднесени от д-р Сивенпайпър в научното издание. Естествено, за целта трябва да се спази условието - ядки вместо и без прости въглехидрати: картофи, ориз, тестени изделия и пр.