Експерти: Брюксел не може да ни глоби за КТБ

Парите

04-08-2014, 06:39

Снимка:

"Преса"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Депозитите до 100 000 евро ще се връщат след фалит на трезора

Брюксел не може да наложи санкции на България за това, че не изплаща гарантираните депозити до 100 000 евро от Корпоративна търговска банка.

Около това мнение се обединиха експерти пред "Преса". Те коментираха писмо от 1 август, подписано от шефа на Генерална дирекция "Вътрешен пазар“ Джонатан Фаул до подуправителя на БНБ Калин Христов и до финансовия министър Петър Чобанов. В него се изказва загриженост, че влоговете стоят блокирани в КТБ повече от 30 дни. Цитира се директива, според която връщането на гарантираните депозити става 20 дни след като се установи, че банката не е в състояние да изплаща влоговете.

Фаул обяснява, че спестителите може да съдят България, а комисията да вземе мерки за прилагане на европейското право.

"Нашият Закон за кредитните институции, според който гарантирани депозити се изплащат 20 дни след обявяване на несъстоятелност, е в синхрон с европейските директиви от четири години", коментираха източници на "Преса" от БНБ. В директивата се казва, че депозитите се връщат от Фонда за гарантиране на влоговете, ако са "недостъпни". Текстът е витиеват, а според нашето законодателство недостъпността се доказва именно с фалит, казаха източниците ни.

Няма как да се изплащат депозити и няма как да ни глобят, че не го правим, потвърди заместник-министърът на финансите в оставка Людмила Елкова. "Как ще връщаме депозити от частна банка без фалит? Тя е под специален надзор, може и въобще да не бъде обявена в несъстоятелност, така че да не се налага компенсиране на спестяванията до 100 000 евро", коментира тя.

"Никъде не прочетох да става въпрос за санкции за България. В евродирективите има неща, които сме длъжни да изпълняваме, и такива, за които националните органи решават дали да вземат съответни мерки. Може би става дума за това, но трябва да се запозная по-детайлно, за да съм категоричен", обясни Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на банките в България.

"Не е възможно Брюксел да ни санкционира заради КТБ. Това са кьорфишеци. Имаме си закон, банката в момента не е в несъстоятелност", каза и финансистът Емил Хърсев.