Бюджетната комисия потвърди актуализацията и на НЗОК, и на държавния бюджет

Новините

04-08-2014, 13:01

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

От ГЕРБ зависи дали следобед ще бъде промено финансирането за касата

Да се отпуснат 50 млн. лв. на Фонда за бедствия и аварии към Министерския съвет, приеха депутатите от бюджетната комисия на заседанието си в понеделник. Те се събраха, за да одобрят на второ четене промените в бюджета на здравната каса и в държавния бюджет. Парламентът трябва да потвърди актуализациите на заседание следобед от 14.00 ч.

Допълнителните средства във фонда ще дойдат чрез вътрешно преразпределение на разходи, бе предложението на финансовия министър в оставка Петър Чобанов. Парите са за сметка на на бюджета на "Програми и проекти в енергетиката".
Фондът за борба с бедствията разполага само с 5 млн. лв., които са крайно недостатъчни на фона на мащабите на разрушенията от последното наводнение в Северозападна България.

На второ четене бюджетната комисия в състав само от депутати на ДПС и на Коалиция за България прие актуализацията на бюджета на здравната каса с 225 млн. лв., каквото беше първоначалното предложение. Членовете на комисията от ГЕРБ и "Атака" не присъстваха.

БСП подкрепят актуализацията на бюджета на здравната каса в размер на 225 милиона лева, разпределени 200 милиона за болниците и още 25 милиона за онкоболните, но в пленарната зала няма да подкрепи актуализацията на макрорамката на държавния бюджет. С изключени на парите, отпуснати допълнително за преодоляване на щетите от бедствията в държавата.
След края на заседанието на комисията министър в оставка Петър Чобанов коментира, че е била приета актуализация на бюджета на здравната каса с 225 млн. лева, като е бил предпочетен вариант това да стане за сметка на разходите на министерства, тоест да не се пипа бюджетният дефицит". Разходите на всички министерства с малки изключения ще трябва да бъдат съкратени с 5%, гласи приетата поправка.

"За да се приложи на практика това предложение, министерствата ще трябва да имат много добра дисциплина и да видят от кои разходи биха могли да се откажат. Това зависи от конкретните министри, които ще трябва да приложат много бързо това решение, стига то да бъде прието в зала", добави финансовият министър.

"Не се приема увеличаване на дълга, нито увеличаване на дефицита", подчерта председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев. "На практика не се приема нито една промяна в параметрите на държавния бюджет", каза той. По-рано пред Нова телевизия той прогнозира, че актуализацията на бюджета на здравната каса ще бъде приета, но няма да се стигне до актуализация на държавния бюджет, срещу която се обяви левицата, а след консултацията в петък при президента - и ГЕРБ.

Тъй като "Атака" повече от месец отсъства от парламента, съдбата на актуализацията зависи само и единствено от Бойко Борисов, тъй като БСП продължават да са против.

Президентът поиска от НС да актуализира бюджета и да даде възможност служебното правителство да може да тегли заеми.