Радан Кънев подаде оставка като говорител на Реформаторския блок

Новините

04-08-2014, 14:24

Снимка:

ВарнаУтре/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Единият от мотивите е, че се "поемат самостоятелни ангажименти за предизборно и следизборно поведение"

На провеждащото се в момента съвместно заседание на Изпълнителният съвет и ГС на Реформаторския блок председателят на ДСБ – Радан Кънев е депозирал своята оставка като говорител на РБ.

Заседанието продължава с обсъждане на предложения за промяна на управленската структура на блока.

Според Кънев в периода след Европейските избори трудно постигнатото и крехко единство на Блока е било сериозно разколебано, а образът на РБ като единен и нов политически съюз е подменен от образ на традиционна многопартийна коалиция с разностранни и често противоречиви интереси.

По думите му Изпълнителният съвет на Блока е в трайна невъзможност да формира убедителна и силна обща политика. Под въпрос е наличието на обща политическа воля на РБ, за сметка на конюнктурни интереси и баланси без политическо съдържание.

Общото бъдеще на Блока и заявеното в Учредителното споразумение обединение в единна политическа сила нямат подкрепата на част от партньорите в коалицията; под съмнение е единството на Парламентарната група на РБ веднага след изборите, заявява той. Гражданският съвет е изолиран и делегитимиран в работата си от партийните ръководства, е мнението на Кънев.

Според изявлението му РБ няма общо позициониране в предизборния и в следизборния период и заявени общи цели на парламентарно поведение. Видимо е, че се търси арбитражът на външни фактори и се поемат самостоятелни ангажименти за предизборно и следизборно поведение, смята Кънев. Кулминация на този процес беше директното поемане на ангажимент за подкрепа на актуализацията на бюджета на срещата с президента, преди провеждане на ИС, поставен впоследствие пред свършен факт, посочва той.