Даже пет минути джогинг на ден удължават живота

Животът

04-08-2014, 14:52

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Ново изследване върху 55 хил. човека разби мита за дългите тренировки

Редовното бягане в продължение на няколко минути с бавно темпо могат значително да увеличат продължителността на живота на човек, а физическите упражнения са не по-малко важни от спирането на цигарите. Такива са резултатите от ново научно изследване, публикувано в списанието на Американския колеж по кардиология, съобщава The Telegraph.

Учените установи, че занимаващите се с джогинг имат с 30% по-малък "шанс" да умрат в следващите 15 г., за разлика от тези, които не тичат изобщо. Вероятността за сърдечен пристъп при любителите на бягането пък била с 45% по-малка. Тези резултати показват значението на дори леките физически упражнения за здравето на човек.

Досега за добро здраве се препоръчваше заниманията със спорт да не са по-малко от 3 часа седмично. Вече, обаче, е ясно, че тренировките дори под тази норма значително укрепват здравето. Според доктор Ли от Университета в Айова, бягащите по-малко от час на седмица ще имат същата полза както и изпълняващите 3-часовата седмична норма.

Оливер Монфреди, който е лектор в Манчестърския университет, заяви, че резултатите от настоящето изследване могат да сложат край на спора за най-полезното упражнение: очевидно е, че всяка физическа активност е по-добра от липсата й.

Експериментът е отнел на научния екип 15 години, като наблюдението включвало повече от 55 хиляди души на възраст от 18 до 100 години.