ДПС изживява катарзис за КТБ? Да бе, да

Новините

05-08-2014, 07:18

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Депутатите на Доган полагат неистови, но смешни усилия да се разграничат от банката, която финансира всички сделки, над които тегне сянката на движението

На 25 юли президентът Росен Плевнелиев дръпна емоционална реч на тема КТБ: "Децата ни няма да ни простят, ако не отворим досиетата КТБ. Ако допуснем истината за КТБ да бъде заметена, изтъргувана, ако превърнем досиетата КТБ в новата златна мина за изнудване на политици, както досиетата на ДС са сега, това ще е стратегическа грешка за държавата. Ако се разкрие истината за нерегламентирана връзка на политици, съдии, прокурори, общественици с КТБ, подмененият преход на България ще приключи, а истинският ще започне. Българската държавност ще направи смел скок напред в морален аспект", обяви прочувствено държавният глава.

Не мина и седмица, и друг политик пое щафетата. "Отговаряме на обществения интерес досиетата КТБ да бъдат отворени за обществото. ДПС ще иска да падне банковата тайна за сметките в КТБ за всички личности на висши позиции във властта - политици, магистрати и др.", обяви по Нова тв депутатът от ДПС Йордан Цонев, шеф на бюджетната комисия. "Като не може да падне тайната за всички граждани, нека това стане само за онези, които са на висши публични позиции. Не може постоянно да обвиняват ДПС. Не ДПС има сметка в КТБ. Децата на Иван Костов са вземали големи хонорари от КТБ", поясни депутатът. Цонев обеща закон, който ще задължи Фонда за гарантиране на влоговете да изплати на всеки вложител в КТБ още на 20 август защитените по закон 100 000 евро - независимо каква ще е съдбата на банката. Обаче хора, които имат или са заемали важни държавни или партийни постове, ще си получат парите само ако се съгласят да бъдат разкрити банковите им тайни в КТБ.

Ходът на депутата от ДПС Цонев е толкова прозрачен и глупав, че дори не може да бъде наречен блъф. 

Първо, в момента няма кой да приеме такъв закон - вчера изтекоха последните часове на сегашното Народно събрание, а новото ще отвори порти в средата на октомври.

Второ, ако става дума само за защитените депозити, това означава, че разкриването на банковата тайна няма да засегне хора със суми над 100 000 евро - които примерно като Ахмед Доган са получили 2 млн. лева хонорар и са го депозирали в КТБ, обаче не са го декларирали където трябва, та може и да си замълчат за големите си влогове. Или пък може да се окаже, че са се възползвали от много специална лихва, което ги вади от кръга на защитените. И пак няма да разберем кои са политиците богаташи.

Трето, в България си има правила за достъп до банковите тайни и те са същите като в останалия ЕС. Ако някой реши да ги прескача, може да изпроси нова наказателна процедура от Брюксел срещу България.

Четвърто, Цонев не е вчерашен и отлично знае, че никакво масово отваряне на банкови сметки няма и не може да има. Е, освен ако няма конкретни обвинения за престъпления срещу конкретни персони, но това е уредено и сега, няма нужда от специални и нови закони.

Пето, евтината пропаганда на Цонев няма да ни позволи да научим отговорите на най-важните въпроси. Най-интересни са движенията на пари по сметките, закрити в последните няколко месеца преди КТБ да бъде атакувана от неизвестни зложелатели и поставена под специален надзор от БНБ. Това е важната информация, която ще разкрие кои са били посветените в плана за съсипване на банката и са участвали дейно в осъществяването му. Има ли необезпечени кредити? Чий са и кога са взети? Обслужват ли се? Всичко друго е прах в очите и червейчета за шарани избиратели.

Обаче Цонев не иска да се разсекретява тази информация. Колкото до тайните, и сега всички личности на висши позиции във властта - политици, магистрати и др., декларират доходи, заеми, спестявания, недвижимо имущество и мобилно имущество пред Сметната палата. Нали благодарение на тези декларации разбрахме, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е доктор "хонорарис кауза" - станал е хонорарен милионер от консултиране на мегахидропроекти. Проблемът е, че никой не проверява сериозно произхода на тези средства, нито пък някой политик бива наказан, ако укрие подобна информация. Изобщо целият истеричен патос около парите на хората в КТБ е много сбъркан. Престъпление ли е да имаш заем от КТБ? Или влог там? Укоримо ли е човек да има голям депозит в КТБ? Това е нелепо. Значи, ако някой има дебела сметка в ДСК или "Уникредит", той е успешен и умен човек. Обаче ако е в КТБ, е лош и алчен?! Или пък ако политикът Хикс има 5 милиона в "Райфайзен" или "Сосиете Женерал", е ОК, но ако има 100 000 в КТБ, това вече е срамота. КТБ си имаше редовен лиценз от БНБ, радваше се на добри рейтинги и куп награди за просперираща банка, а нейният знаков собственик Цветан Василев разполага с богата колекция от призове "Банкер на годината". Вярно е, че България е държава на абсурдите, но това вече е прекалено.

Обаче днес Йордан Цонев яростно разграничава ДПС от банката. Ако той е забравил, медиите не са - до неотдавна камери и фотообективи често ловяха Цветан Василев и фамозния депутат от ДПС Делян Пеевски рамо до рамо на делови и светски събития. А всички сделки, над които тегне сянката на ДПС, са финансирани точно от КТБ. "Цветан Василев е никой, за да се кара ДПС с него. ДПС и Цветан Василев никога не са били близки", отсече Цонев вчера. И пророкува, че Цветан Василев ще има срещи с правосъдието съвсем скоро.

Кому са нужни празни приказки и евтина пропаганда? Вече знаем какво е качеството на законите, които ДПС и лично Цонев лансират. Видяхме колко бутафорна е "битката" за изтласкване на офшорките от българската икономика и осветяването на същинските им собственици. Цонев успя да изгуби доста от времето на малотрайния 42-ри парламент за пробутване на ялов закон, писан не за да свърши работа, а за да създаде опорна точка.