Двойно повече круизни кораби във Варна

Новините

05-08-2014, 07:39

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Средногодишно Варна се посещава от 20-22 круизни кораба

Кризата в Украйна се е отразила благоприятно на работата на варненското пристанище, твърди неговият изпълнителен директор Божидар Чапаров.

„За тази година имаме заявени близо 50 посещения на пасажерски кораби на Морска гара Варна, които до края на сезона може да се увеличат още. Заявките са драстично повече от 2013 г., когато обстановката пак отново беше изкривена от събитията, свързани с арабската пролет. Реално средногодишно Варна се посещава от 20-22 круизни кораба. Сега във връзка със събитията в Украйна туроператори и собственици на круизни кораби сменят руските дестинации с наши, което е добре за родния туризъм, коментира още Чапаров.

„Нашата статистика показва, че едва 4% от товарите, които сме обработвали през последните няколко години, са в посока от и за Украйна. На фона на товарооборот от близо 11 млн. тона, какъвто отчетохме през 2013 г., количествата са незначителни, за да могат да нарушат производствения ни ритъм”, добави той. Според него кризата в Украйна е повлияла по-скоро положително на работата на пристанище Варна.