Георги Близнашки е новият служебен премиер (+)

Новините

05-08-2014, 11:22

Снимка:

Нова ТВ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Кристалина Георгиева е кандидатът на България за еврокомисар

Проф. Георги Близнашки е новият служебен премиер на България. Това обяви президентът Росен Плевнелиев. Той ще има четирима заместници -
по икономическите политики Екатерина Захариева, по социалните въпроси Йордан Христосков, по управлението на средствата от ЕС Илияна Цанова и вицепремиер по правосъдието и вътрешния ред и сигурност - Христо Иванов.

Кристалина Георгиева е кандидатът на България за еврокомисар, заяви Росен Плевналиев.

Партиите, представени в 42-то Народно събрание не успяха да формират устойчиво мнозинство и да реализират дадените от мен мандати за съставяне на правителство, каза президентът и обяви, че утре ще разпусне парламента и ще издаде указ за нови парламентарни избори на 5 октомври.

Преди да обяви имената на избраните от него министри, той заяви, че приоритети на служебния кабинет ще са подписването на споразумението за партньорство за Европейската комисия за периода 2014-2020, осъществяване на първата стъпка към влизането на България в Европейския банков съюз, както и приемане на програмата "България в НАТО - 2020".

Задачата, която президентът постави пред правителството, е да докаже, че идеите, които народът генерира, могат да бъдат част от управленската програма. "Истинският герой на изминалата година е гражданското общество на България", каза Плевнелиев.

Програмата и задачите на новия кабинет ще бъдат публично обявени още в първия ден на управлението му, заяви президентът. Те включват провеждането на изборите, спешни икономически мерки, установяване на върховенството на закона в управлението на държавата, социални политики, образователни, за спорта и културата, прозрачно управление и взаимодействие с гражданското общество. Служебният кабинет ще направи пълен анализ на държавния бюджет, ще оповести истината за неизплатените суми към строителни фирми и болници. Програмата за развитие на регионите ще бъде старателно ревизирана - проект по проект, а икономисаните от нея средства ще бъдат пренасочени към бедстващите райони. Огромни усилия ще бъдат хвърлени за размразяване на спрените европейски програми "Околна среда" и "Регионално развитие".

Ето и министрите в кабинета, в реда, в който ги обяви и представи президентът.

Екатерина Захариева (началник на кабинета на президента) е служебен вицепремиер по икономическа политика и министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране.

Проф. Йордан Христосков (бивш шеф на Националния осигурителен институт) -служебен вицепремиер по социална политика и министър на труда и социалната политика

Христо Иванов (програмен директор на Българския институт за правни инициативи) - служебен вицепремиер по правосъдие, вътрешен ред и сигурност и министър на правосъдието

Илияна Цанова е служебен вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз, след като беше на този пост и в предишния служебен кабинет на Плевнелиев през 2013 г.

Даниел Митов, служебен министър на външните работи

Васил Щонов, служебен министър на икономиката и енергетиката

Румен Порожанов (бивш директор на Държавен фонд "Земеделие) - служебен министър на финансите

Светлана Жекова, служебен министър на околната среда и водите

Николина Ангелкова, служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Васил Грудев (бивш зам.-директор на Държавен фонд "Земеделие") - служебен министър на земеделието и храните

Йордан Бакалов (бивш депутат от СДС) - служебен министър на вътрешните работи

Велизар Шаламанов, служебен министър на отбраната

Мирослав Ненков (шеф на отделение по анестезиология в столична болница), служебен министър на здравеопазването

Доц. Румяна Коларова (политолога и секретар на държавния глава) - служебен министър на образованието и науката

Мартин Иванов, служебен министър на културата

Евгения Раданова (многократен европейски шампион по шорттрек), служебен министър на младежта и спорта