Червените във Варненско с нов стар вожд

Новините

05-08-2014, 17:31

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Красимир Янков беше областен лидер на левицата до избирането му за депутат

Областният съвет на БСП-Варна единодушно прие оставката на председателя Цонко Цонев. На проведеното късно вчера заседание Цонев заяви, че мотивите за решението му са лични, съобщава областният пресцентър на БСП.

С почти пълно мнозинство и четирима "въздържали се", членовете на Областния съвет избраха за нов председател единствената предложена кандидатура – на организационния секретар на БСП Красимир Янков. Той беше областен лидер на левицата във Варна до избирането му за депутат в 42-то Народно събрание, но подаде оставка, тъй като Уставът на столетницата забрани съвместяването на двете позиции.

Подалият оставка Цонко Цонев бе считан за "сламен" областен лидер, тъй като близостта му с Янков бе публична тайна. Преди месеци Цонев и друг иzвестен с близостта си до Янков червен активист – Георги Борисов (и двамата подредени от патрона си на високи държавни служби) се превърнаха в главни действащи лица на мегаскандал за земя, придобита от съпругите им.

Сегашното упражнение "стани да седна", което Янков и Цонев завъртяха в деня на разпускането на 42-ия български парламент, се разчита като официалното излизане на стартова позиция за парламентарния вот от страна на Янков, уточнява Vnews.bg

Според кулоарната информация, ако Янков не демонстрира сила и влияние върху структурите в областта, мястото му в избираемата част на червената депутатска листа за 43-ия парламент било пълна химера. Дали обаче завръщането му начело на областното ръководство на БСП ще стигне на прославилия се като кадровик №1 във Варненско по време на управлението "Орешарски" за челно място в листата, тепърва ще видим. Малко преди това се очаква да стане ясно кой от лагерите – на Янков или на Гуцанов, във варненските червени редици ще получи легитимиране и повече тежест в екипа на новия соцлидер Михаил Миков.