Руски медии: България дава пример за подражание

Туризъм

06-08-2014, 09:48

Снимка:

news.bg

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Над 25 хил. изоставени туристи в чужбина след фалита на руския туроператор „Лабиринт“, от тях 1500 в България

Само България реагира адекватно на ситуацията, в която се оказаха хиляди руски туристи след фалита на големия туроператор "Лабиринт". Това съобщават руските медии, цитирайки говорителя на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина. Тя съобщи, че туристите на „Лабиринт“ са гонени от хотелите, където почиват, като приемащите фирми и хотелиерите настояват да си плащат повторно престоя.

Многобройни са сигналите,  постъпили от Турция, Гърция, Кипър, Египет, Тунис, Испания и Чехия.

Единствено България е реагирала адекватно и няма нито едно оплакване.

„Тази страна напълно се реабилитира след тъжните истории с фирмите „Алма тур“, "БВТ" и "Чери тур". Собствениците на българските туристически фирми: Галин Георгиев (Солвекс), Мартин Петков (Go2Holiday) и Гешо Любенов (Турал) взеха общо решение клиентите на обявилото фалит дружество "Лабиринт", които вече са в курортите да прекарат отдиха си без доплащане до датата си на отпътуване за Русия. В България в момента почиват около 1500 руски туристи на "Лабиринт"“

В тези тежки времена за руския туризъм, Рустуризъм ще направи черен списък на чуждестранните приемащи туроператори, реагирали неадекватно в ситуацията и ще препоръча за в бъдеще да не се работи с тях. 

Напомняме, че в рамките само на месец фалираха четири от големите руски туроператори: петербургските „Нева“ и „Експо-тур“, московската „Роза ветров Мир“, но фалита на „Лабиринт“, която е в топ 10 на Русия, се сравнява с фалита на „Капитал Тур“ и „Ланта“ взети заедно. Прогнозира се сериозно социално напрежение в Русия, тъй като се очаква, че гаранционния фонд „Туристическа помощ“ няма да успее да покрие всички разходи по фалита на ‚Лабиринт“. Прогнозно се съобщават цифри от над 40 хил. още закупени летни и зимни почивки във фалиралия туроператор, които няма да бъдат реализирани и сумите трябва да бъдат възстановени, съобщава сайтът на Варненската туристическа камара

Междувременно стана ясно, че пета туристическа компания прекратява своята дейност. В съобщението на „ИнтАэр” се казва, че преустановява дейността си заради поскъпването на валутата и негативната политическа ситуация.

От държавната структура Ростуризъм, която регулира бранша прогнозират, че преустановяването на дейността на „ИнтАэр” ще окаже негативно въздействие на туристическия отрасъл.

В момента асоциацията „Турпомощ” извозва руските туристи от страните, в които са почивали. На клиентите на първата фалирала компания „Нева” пък предлагат да почиват безплатно в Краснодарския край.

Русия възнамерява да покрие разходите на гръцките фирми, които за своя сметка приемат клиенти на фалиралия туроператор „Лабиринт”, заяви вчера гръцкият министър на туризма Олга Кефалояни, цитирана от ИТАР-ТАСС. Решението за покриването на загубите от престоя и полетите е било взето в понеделник на заседание в Москва, в което е участвал шефът на гръцката организация по туризма (ЕОТ) Панос Ливадас и представители на руски туристически организации, каза Кефалояни.

Не се знае дали представител на българско министерство е участвал в заседанието в Москва, допълва faragency.bg