Нито стотинка за Варна от 26 млн. лева, предвидени за щетите от бедствията

Мисия Варна

06-08-2014, 15:46

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В платформата на АБВ - президентска република и почасово заплащане на труда

Варна не е получила нито лев от обещаните от правителството на Пламен Орешарски 26 млн. лв. помощи за справяне с последствията от наводненията, които сполетяха страната. Това съобщи зам.- председателят на АВБ Румен Петков във Варна на пресконференция на Националното и Областното ръководство на партията. "Всички знаем какво се случи в "Аспарухово" и колко хора останаха без домове. Имеше едни обещания, премиерът дава интервюта от една спирка, министри се появиха с чадъри на цветя след трагедията, но за Варна не е дадена и една стотинка", коментира Петков. "Нека да знаят хората колко им пука на БСП и ДПС за Варна", допълни той. По думите му в комисията по бедствията има куп депозирани проекти за финасиране, но такова и досега няма.

"Рухна митът, че правителството на Орешарски е създало и добри условия за бизнеса", посочи още зам.-председателят на АБВ. Той поясни, че по време на срещи из страната на партията с представители на бизнеса е станало ясно, че правителството дължи около 1,2 милиарда само на строителния бранш по европейски проекти. "Това, че са спрени европейски програми, заради корупционни практики, не значи, че трябва да се погребат 30 фирми", добави Петков.

"АБВ е първата и единствена партия към момента, която обсъжда с обществеността програмата си за развитие на страната", кометира председателят на АБВ Георги Първанов. Партията обсъжда своята платформа с гражданите и разчита на обратната връзка. 

Предложенията на АБВ са формолирани в 11 точки и са насочени към промяна на държавното устройство и установяване на президентска република, въвеждане на смесена избирателна система със силен мажоритарен вот, борба с корупцията, рязко намаляване на субсидиите за партиите, реформа в съдебната система, въвеждане на почасово заплащане на труда, както и активна демографска политика, подобряване на икономическото състояние на обществото.

Първанов уточни, че ключ за повишаване на доходите на гражданите е възраждане на българското производство. "Българската икономика има своят потенциал, въпросът е искаме ли и можем ли да го направим", каза председателят на АБВ.

Той коментира и възможността за бъдещи коалиционни отношения на АБВ с други партии. АБВ има прекалено много различния с БСП и ГЕРБ, а с ДПС въобще не трябва и да се коментира, каза той. Според Първанов, ако изобщо бъдат предприети действия на АБВ към форми на коалиции, то това ще става при ясни условия, в противен случай, АБВ ще е в опозиция. "Да бъдем пето колело в една бъдеща коалиция – не благодаря", заключи Първанов. Той допълни още, че АБВ е за правителство на широкото съгласие.