Реколтата от грозде се стопи наполовина

Новините

07-08-2014, 07:32

Снимка:

"Монитор"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Италианци идват за муската ни въпреки недостига

През тази година реколтата от грозде ще бъде с около 40-50 на сто по-ниска от миналогодишната, съобщи вчера за "Монитор" шефът на Института по лозарство и винарство в Плевен доц. Иван Пачев. Негативната прогноза се отнася и за десертните, и за винените сортове, най-добри ще бъдат добивите от сортовете, които са селекционирани специално да бъдат устойчиви на мана и оидиум. Всички останали са в много лошо състояние и стопаните ще получат много малко грозде, а на места няма да приберат нито едно зърно. При обиколката си в страната експертът е установил, че в Южна България има лозя, в които изобщо няма да влизат берачи. На места производителите са направили до 10 пръскания срещу опасни болести, но въпреки това не очакват големи резултати. Сред устойчивите на мана сортове са българските "Рубин", "Гарант", "Наслада" и "Дружба", както и "Плевенски фаворит", уточни доц. Пачев.

За изключително лошото състояние на лозята в страната до момента, потвърди и директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев. Очакваните дъждове през тази седмица в лозарските райони ще утежнят още положението, прогнозира той. Валежите съсипаха реколтата, в насажденията се среща цялата палитра от болести по лозята. До този момент след всички обработки, които са правили в собствените си лозя винопроизводителите себестойността на килограм грозде е 65 стотинки, а има още месец до началото на беритбената кампания, каза още инж. Коев.

През миналата година в нашите винзаводи са преработени 250 хил. тона грозде, през тази година оптимистичната прогноза е 180 000 т да станат на вино.Въпреки драстичния спад и тази есен ще има чужденци, които изкупуват суровината ни от лозята. Италиански фирми вече обикалят производителите в района на Сливен, Стара Загора и Хасковско, за да се спазаряват за изкупуването на муската. В Северна България също са проведени предварителни разговори за изкупуване на гроздето от ароматния сорт.

През тази година руският пазар почти се е затворил за наши вина заради обезценената рубла, коментира още Красимир Коев. Проблемите с износа всъщност са още от края на миналата година, когато са намалели  руските поръчки на вино, не само към нашата страна. Конфликтът в Украйна също си е казал думата и за тази страна не се реализира нищо, а пътищата за Русия преминават през размирните територии. Въпреки спада Русия продължава да е лидер в потреблението на БГ вина. През тази година се очаква да изнесем около 4-5 млн. литра вино за Китай, но той не може да компенсира количествата, които вземат руснаците, категоричен е експертът.