Хора припадат, докато чакат автобус 409

Мисия Варна

07-08-2014, 13:01

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Автобусите на "Коско" спряха да возят, институциите си прехвърлят топката

Автобус 409, който вози по маршрут от Аксаково, през цяла Варна до Златни пясъци, е с разреден график, заради спрени автобуси на един от превозвачите, които обслужват линията, научи Varnautre.bg. Лятното разписание е през 15 минути, като се въртят автобуси на три фирми - "Транстриумф", "Делта кар" и "Коско". От три дни насам обаче автобусите на "Коско" са спрели да возят, алармираха потърпевши пътници. "Минава в 9:00 ч. на "Транстриумф", след него в 9:15 на "Делта кар", а следващият, който е на "Коско" пропуска и така чакаме по половин час, докато дойде пак реда на "Транстриумф", разказа жена, чиято единствена възможност за придвижване е автобус 409. 

В сутрешните часове на деня, макар и досадно чакането все някак се понасяло. Когато обаче се налагала да висиш половин час, в жегите през деня, нещата стават страшни, обясни жената. 

"Не е вярно, нищо не е разредено. Това е тенденциозно", беше единственият коментар на съпругата на собственика на "Коско" Мариана Косева, преди да затвори телефона. 

Заради разреденият график на 409 вече има и припаднало момиче. Вчера около 17 часа, след дълго чакане момче и момиче се качили на 409 от спирка между Варна и курортите в посока Златни пясъци. 

След половинчасово висене на спирката, момичето още с качването си в автобуса се свлякло, разказаха пред Varnautre.bg свидетели на случката. Докато се опитвал да я свести приятелят на девойката обяснявал, че се е колабирала заради дългото чакане в жегата. 

"Линия 409 е част от областната транспортна схема и за нея отговаря Областна администрация. Ние можем единствено да пратим становище до тях", обяви шефът на комисията по трнаспорт към Общинския съвет на Варна Жельо Алексиев. От Областна управа пък контрираха, че нямат нищо общо. "Колко автобуса и в какви часове ще се движат си определят двете общини - Варна и Аксаково, на чиито територии се движи линията с договор. Ние касателство нямаме", беше отговорът, който дадоха от пресцентъра на Областна администрация. След него шефът на транспортната комисия към Общинския съвет преосмисли тезата си, че не е работа на общината да се занимава с разредения график на 409. "Вярно е че Областна администрация утвърждава само фирмите, които да обслужват областната транспортна схема, затова ще търся информация и подробности по случая от администрацията на община Варна", посочи той с уговорката по-късно да съобщи ще има ли решение на проблема с линия 409. 

В крайна сметка се оказа, че с казуса ще се занимава община Аксаково. "След проверка установихме, че автобусите по линията, които се движат на кръгъл час (в това число тези, които са на 30-та минута от часа) са с договор сключен с община Варна, а останалите (тези в и 15 и в 45) с община Аксаково. Ще направим официално обаждане, за да уведомим община Аксаково за проблема", посочи Алексиев.