Гуцанов аут от ръководството на БСП

Мисия Варна

08-08-2014, 14:08

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Вадят и Красимир Янков от Изпълнителното бюро на партията

Трима социалисти са предложени за изваждане от Изпълнителното бюро на БСП - Емил Костадинов, Борислав Гуцанов и Красимир Янков. Това съобщи преди началото на пленума на Столетницата Ангел Найденов. Националният съвет на БСП днес ще реши кой остава в оперативното ръководство на партията, което ще бъде оглавено от новия председател Михаил Миков.

На мястото на тримата отпаднали ще влезе само един - Захари Георгиев. Социалистите ще имат и нов говорител на партията - Атанас Мерджанов, досега беше Антон Кутев.

Ще се обсъжда и ново име на "Коалиция за България", предлага се то да е "БСП - Лява България", за да присъства името на партията.

Почти сигурно като първи зам.-председател в Изпълнителното бюро ще остане Драгомир Стойнев, който беше посочен от бившия лидер Сергей Станишев като наследник. На Конгреса се стигна до балотаж между Миков и Стойнев за председателското място.

Димитър Дъбов, Янаки Стоилов и Евгений Узунов вероятно ще продължат да са зам.-председатели на Изпълнителното бюро. Възможно е Корнелия Нинова също да се издигне до мястото на зам.-председател. Тя беше на трето място в надпреварата за лидерския пост със 103 гласа.

Освен това има предложение "Коалиция за България" да бъде преименувана на: "Коалиция от партии БСП - Лява България". Предлага се и за говорител на партията да бъде избран Атанас Мерджанов.