10 супер-храни, които си заслужава да хапвате лятото

Животът

08-08-2014, 16:57

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Диня, ягоди, боровинки и череши - какво повече му трябва на човек!

Тези летни суперхрани са пълни с антиоксиданти, витамини, минерали и други хранителни вещества, които могат да ви помогнат да се предпазите от болести и да се радвате на живота с пълна сила.
В летните дни кивито е добър източник на витамини C, E, калий, полифеноли, фибри и някои други хранителни вещества, които ще ви помогнат да се предпазите от сърдечно-съдови заболявания, ще понижат кръвното ви налягане, ще подобрят настроението и съня ви, ще предпазят очите ви и др. Този малък зелен плод има много положително влияние, но също така, за съжаление, някои хора са алергични към него, така че насладете му се, ако можете.

Аспержите също са чудесни за летните дни, тъй като са пълни с антиоксиданти, стероли, сапонини и флавоноиди. Здравните ползи от аспержите включват силно противовъзпалително действие, подобряване и зарастване на рани, повишаване производството на инсулин при диабет и понижаване на холестерола.

Следващата супер-храна не би трябвало да ви изненада въобще, защото на всички е известно, че лимоните са изключително полезни като мощни антиоксиданти, богати на важни витамини. Те също така съдържат и други вещества, които влияят на здравето ни, като лимоноиди, кверцетин и хесперидин. Лимоните имат както антиоксидантни, противовъзпалителни и анти-микробни свойства, така и помагат за понижаване на холестерола, предпазват от рак и защитават здравето на мозъка ни.

На четвърто място в списъка е спанакът. Неговите тъмно зелени листа са богати на желязо, фолиева киселина, нитрат и други витамини. Този зеленчук отдавна се препоръчва при желязо-дефицитна анемия, но е в състояние да предпази и от рак, сърдечно-съдови заболявания, болестите на Алцхаймер и Паркинсон, високи нива на холестерол и също така защитава очите.

Следващата Супер-храна е плод любим на много от нас - динята. Тя съдържа рядко хранително вещество, познато като ликопен, който е много полезен за нашето здраве. Той защитава както от сърдечно-съдови заболявания и рак, така и действа противовъзпалително. Друга полезна съставка, която се съдържа в динята, е цитрулина, който предпазва от болки в мускулите по време и след тренировка, например. Динята също така съдържа протеини, защитава от лятното слънце и контролира теглото, така че е сред най-подходящите храни за лятото.

Ягодите са под номер шест. Сладките продове са получили нзванието "ангели на земята" и това никак не е случайно, защото притежават много по-високо хранително качество в сравнение с повечето плодове. Една от основните хранителни вещества в "кралицата на плодовете" е антоцианина. Той има антиоксидантни и антимикробни свойства и помага за здравето на очите. Високото съдържание на витамин C в ягодите предпазва организма от рак, подобрява имунната система и защитава от настинка.

Боровинките, също като ягодите, имат по-високо съдържание на антоцианини и така притежават много от същите ползи. Те също така предпазват от инсулинова резистентност, стимулират производството на инсулин, защитават мускулите от окислително увреждане и помагат срещу инфекция на пикочните пътища.

Бобът се предлага в различни цветове и размери, но това, което е общо между всички видове, е, че са добри антиоксиданти, богати на сапонини, добър източник на протеини и фибри. Те са в състояние да намалят нивото на холестерола, защитават срещу рак, цироза на черния дроб и коронарна болест на сърцето.

На предпоследно място в нашия списък със супер-храни е карфиолът. Освен, че е с високо съдържание на витамин С, той е и добър антиоксидант, има хранителни вещества като холин, индол-3-карбинол, и глюкозинолати. Индол-3-карбинолът предотвратява затлъстяването и действа противовъзпалително. Глюкозинолатите имат добри противоракови свойства, а холинът е от съществено значение за правилното развитие на мозъка.

И накрая, но не и на последно място са черешите. Подобно на горските плодове, черешите имат добро съдържание на антоцианин и са отлични антиоксиданти. Те също са в състояние да помогнат за подобряване качеството на съня и продължителността му. Също така са важни за възстановяването на мускулите и за намаляването на мускулната болка след упражнения. Проучванията също така показват, че черешите имат свойството да предотвратят развитието на подагра.

Приемът на гореспоменатите плодове и зеленчуци със сигурност ще ви помогнат да сте леки, жизнени, здрави и щастливи през летните дни. Колкото по-често ги включвате в менюто си, толкова по-добре ще се чувствате, така че идете до най-близкия пазар още сега и се заредете с витамини и антиоксиданти.