4 филма представят различната гледна точка за храненето

Животът

09-08-2014, 16:51

Снимка:

vihi.eu

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Те са задължителни за всеки, който днес иска да знае какво точно и защо яде.

Странно е, че знаем толкова малко за храната, която ядем. Просто отиваме в супермаркета и взимаме това, от което се нуждаем, без да се замисляме откъде се е взело или как е отглеждано или приготвено. Четирите документални филма, представени в тази статия ще ни позволят да разберем не само как храната достига до магазините, но и как обществото ни се е променило изцяло със създаването на централизирана и индустриализирана система на хранене, информира zdrave.bg

Когато гледаме тези филми, става ясно, че по-голямата част от здравословните проблеми, срещу които се изправяме, са директно свързани с храната, която ядем. Живеем в свят, където сме обградени от токсини – от храната, която ядем, и водата, която пием, до въздуха, който дишаме. Всеки от тези филми съдържа уникални елементи, които засягат различни аспекти на храненето, медицината, здравните грижи, заболяванията и съвети как да живеем здравословно.
Food Inc.

Food Inc. е чудесен за начало, защото прави кратка ретроспекция и представя пълната картина на това как съвременният човек се снабдява с храна. Този документален филм обяснява как големите корпорации са направили пълна промяна в аграрната промишленост и селското стопанство, като основното, което ги занимава е количеството на добива, а не качеството на храната.
Този начин на мислене е довел до проблеми, които преди това не са съществували. Корпорациите решават тези проблеми с високотехнологични методи, водещи от своя страна до нови проблеми - един порочен кръг, който ни отвежда все по-далече от природата.
Food Matters
Food Matters е филм, който ни дава възможност за по-близък поглед върху фундаменталните проблеми, с които се сблъскваме в съвременната система на здравеопазването, където „Имаме хапче за всяко заболяване”.

Темата на този филм може да се обобщи с мисълта на Хипократ – "Нека храната бъде лекарство и лекарството..... бъде храна". Експертите по храненето споделят знанията си относно това как хранителните вещества в органично отгледаните продукти могат да лекуват и да предпазват от множество заболявания – от настинка до рак в последен стадий.
Fresh
Този документален филм отразява мнението на много говорители, сред които и Джоел Салатин, фермер, който не се подчинява на принципите на монокултурата и корпоративното селско стопанство. Неговата ферма се състои от различни видове животни и растения, които живеят заедно в хармония, както е и в природата. Благодарение на дългогодишния си опит той говори за недостатъците на логиката, стояща зад централизираната и индустриализирана хранителна система. Във Fresh на преден план излиза идеята, че колкото повече се преработват храните, толкова по-малко полезни стават. Джоел участва и във филма Food Inc.
The Gerson Miracle
The Gerson Miracle е задължителен за всеки, страдащ от рак или познаващ някого, болен от това опасно заболяване. Той представя историите на истински пациенти, болни от рак – от неуспешната химиотерапия и операциите до чудодейното им възстановяване в лечебните центрове Герсън. Терапията Герсън е изцяло натурално лечение, което включва пиенето на големи количества зеленчуков сок, приготвен по много специфичен начин. Всеки, отчаял се от западната медицина, трябва да изгледа този филм.
Всеки от тези вдъхновяващи филми представя брилянтни личности, които ни представят концепциите си, които, както ще установим, звучат напълно логични. Това не са отегчителни документални филми. Ще останем удивени от някои от фактите, които ще чуем, и от нещата, които ще видим. След като изгледаме тези филми, ще разбираме по-добре истината за храната, която е на масата ни, и ще можем, ако пожелаем, да променим нещо в начина си на живот – за по-добро здраве.