Служебният кабинет тегли заем от 500 млн. лв.

Парите

11-08-2014, 00:16

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Те се вместват в неизползвания лимит за нов дълг до края на годината в размер на 800 млн.лв

Служебният кабинет все пак ще тегли заеми. През август и септември финансовият министър Румен Порожанов ще пусне книжа на родния пазар в размер на над 500 млн. лв., става ясно от емисионния календар, публикуван на страницата на ведомството му.

От интернет страницата на институцията не става ясно дали календарът е разписан от кабинета “Орешарски” или от новото правителство. Бившият зам.-министър на финансите Людмила Елкова не можа да си спомни кой е правил календара. Други представители на бившия или настоящия екип на ведомството вчера не бяха открити за коментар. По принцип календарът се публикува няколко седмици предварително, за да могат инвеститорите да подготвят стратегиите си. Заради извънредната емисия на книжа на 30 юни в подкрепа на банковата система в размер на 1,2 млрд. лв. Министерството на финансите спря предварително планираните търгове за юли, които бяха на стойност малко над 100 млн. лв.

Още днес обаче ведомството възстановява емисиите с нов аукцион в размер на 50 млн. лв. Падежът на книжата ще бъде след 5 години. До края на август ще има още една емисия в същия размер. През септември на пазара ще бъдат пуснати още 430 млн. лв., като най-голямата емисия - от 300 млн. лв., е със срочност една година.

Неизползваният лимит за нов дълг до края на годината е в размер на 800 млн. лв., така че планираните 500 млн. лв. се вместват в него.