Прогноза: 5 партии в следващия парламент

Новините

11-08-2014, 12:01

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

АБВ са на кантар, а за Реформаторския блок ще е успех, ако вземе 20 мандата

ГЕРБ увеличават преднината си пред БСП, но нямат шанс да управляват самостоятелно, прогнозира математикът проф. Михаил Константинов. Той предвижда за партията на Борисов 105 депутатски места в следващия парламент, за БСП – 60, а ДПС твърдо е трета сила. Като цяло в следващото НС могат да влязат между 3 и 6 партии. По-вероятно обаче било да са 5. Новата коалиция "Десните" няма никакъв шанс да влезе в следващия парламент. АБВ са на кантар, а за Реформаторския блок ще е успех, ако вземе 20 мандата, обясни той. "Битката за петото място в НС ще е между АБВ и "България без цензура", прогнозира Константинов.

За продължаващото роене вдясно математикът беше категоричен, че това е самоубийство. Проф. Константинов призова десните първо да влязат в управлението, да реализират идеите си, и след това да се карат.

По отношение на провеждането на изборите той беше категоричен, че длъжността министър по изборите е абсолютно излишна. "Човекът на този пост няма какво да прави", коментира той и допълни, че в другите държави също няма такъв министър.

По думите на математика има трайни неща, които трябва да се решат в изборната практика, например чистенето на мъртвите души, но това не може да направи никой за тези малко на брой дни и при отсъствие на парламент.