Енерго Про изпържи отлитащи щъркели край Варна

Животът

11-08-2014, 12:50

Снимка:

Animal Hope Varna

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тел. 112 - неадекватни и безполезни

Никоя институция не се заинтересува

На поле осеяно с трупове на щъркели се натъкнали тази събота следобед хора, решили да си направят пикник на Аксаковска панорама, над район "Владиславово". "За първи път видях подобно нещо. Полето е осеяно с трупове на щъркели. Има и полуживи, не знам колко са тези, нуждаещи се от помощ, вероятно няколко десетки", разказва жена, станала свидетелка на покъртителната гледка. Тя изпратила писмо до Animal Hope Varna, които веднага се отправили към мястото.

"Спирахме колата за да отместим живите докато карахме през полето по черно, не се плашеха нито от светлените през нощта, нито от нас, гледката е покъртителна", разказаха от фондацията за защита на животните. 

За масовия мор на птиците, причина станали далекопроводите на Енерго Про. Щом щъркелите кацнели върху съоръженията или оставали да висят там изпържени или тупвали мъртви на земята. 

Знаейки от предишен опит, че нито една институция няма да се трогне от ситуацията, особено в почивен ден и че, все още живите защитени птици ще измрат в ужасна агония, от фондацията потеглили с надеждата да открият живи щъркели и да ги спасят.  

"Пътят е дълъг и преминава през пресечена местност трудно проходима за лек автомобил, но... нямахме избор. Не вярвахме, че ситуацията наистина е толкова страшна, колкото е описано в писмото. След около километър по криволичещият черен път около далекопроводите на Енерго Про се натъкнахме на първите трупове.

Нещастните птици се бяга изпекли от преминаващото електричество и бяха нападали по земята изпружени от високото напрежение. Някои от тях вече се разлагаха, миризмата беше смесена между мърша и пърлено месо. Умрели са в ужасна агония, напълно безпомощни пред мощното електричество", разказват потресените природозащитници. 

Последвали са редица перипетии, липса на реакция от страна на институциите и  неадекватно поведение от страна на тел. 112. 

Ето и продължението на историята, което публукуваме без съкращения. 

Продължихме напред, стана още по-страшно. Около всички стари ръждясали стълбове с форма на пресечена пирамида имаше по повече от 5 трупа. Местата бяха идентични и пораженията катастрофални. Птиците лежаха рапръснати по тревата, някои от тях бяха разкъсани на парчета, други напълно изгорели.

На средата на пътя открихме първия жив щъркел. Лежеше напълно безпомощен, положил глава в прахта и само отваряше и затваряше очи. Едното му краче беше неестествено обърнато назад и обгоряло. Започнахме да звъним на всички възможни телефони и институции за които се сетихме. Дадохме вода на птицата, напръскахме я с вода и звъняхме телефон след телефон.

112
- Къде се намирате? Дайте ни вашите имена и точен адрес. Как да ви намери някой ако реши да помогне?
- ??????? Откога поляните около Варна имат точен адрес?
Описахме мястото, казахме, че откритите трупове само по проходимия участък вече са повече от 10 и че имаме нужда от помощ и съдействие.
- Изчакайте да ви свържем с Община Аксаково.
(6 минути музика)
-Чакате ли още? Никой не ни отговаря на телефоните, но ще запишем вашият сигнал и ще го предадем. Очаквайте обаждане.
-Кога? Какво да правим докато се обади някой?
- Нищо повече не можем да направим. Стойте там и очаквайте обаждане.

Никой не обади. Открихме втора жива птица.
Отново тел. 112
- Сигналът вече е приет от друго лице. Записан е. Очаквайте обаждане.

Взехме първата птица с обезопасителна мрежа, намокрихме я колкото успяхме и продължихме. Взехме и втората жива птица.  

Труповете станаха 20. Никой не се обажда, никой не реагира. И продължихме да звъним на всички възможни телефони: Зелени Балкани - не вдигат, ОДБХ Варна - не отговарят за защитени птици, Областна управа - не е в техния ресор, РИОСВ - не вдигат, Зоопарк Варна - да, можем да помогнем, но в момента нямаме лекар и за да поемем птиците, а и трябва това да ни бъде разрешено от РИОСВ. Звънете на Зеленият телефон.

Намерихме точно 4 зелени телефона, стационарни и мобилни. Един от тях дори бил дежурен и денонощен. Никой не вдигна на нито един от тези телефони. Междувременно информацията е обходила социалните мрежи и различни хора се опитваха да помогнат дистанционно.

Информацията е стигнала до медиите. Изведнъж започнахме да получаваме обаждания от хора, които допреди малко не си вдигаха телефоните.

Зелени Балкани:
Ако ни изпратите оцелелите птици, ще ги поемем и ще ги лекуваме. Напръскайте ги с вода, дайте им да пият също, но внимавайте водата да не попадне....". Поне имахме идея какво да правим с двете нещастни щъркелчета.

РИОСВ:
Г-н Бакалов:
- Къде се намирате? Къде са птиците? Защо не сте се обадили на дежурния телефон? Защо не сте подали сигнал на 112...
- Ами обадили сме се, подали сме 
- Не е вярно! В център 112 няма записан такъв сигнал!
- ?????? Г-н Бакалов, първият сигнал е подаден в 15:51 и е с продължителност 6 минути!
- Няма да обсъждаме това сега.
- Кажете какво да правим? Някой ще дойде ли да помогне, да направи протокол, да опише ситуацията?
- Нищо няма да правите. Днес е почивен ден. Спасителен център има в Добрич и Стара Загора. Оставете птиците където сте ги намерили и се прибирайте. Ние утре ще отидем да ги потърсим. Нямате право да ги пипате, да ги местите, да правите нищо с тях. Те са защитени и нарушавате закона!
- ?????? Наистина ли мислите това, което говорите? Тук до утре няма да има нито една жива птица! Има едни други закони за престъпно нехайство и бездействие! Тях кой ги нарушава в момента?!
- Не ми говорете за закони. Оставете птиците и се върнете да опишете района, ние утре ще го проверим.
- Мммммммм НЕ!!! Няма да ги оставим и ако вие не измислите как законно да им помогнем, защото ние сме тук за сметка на личното си време и средства и вършим вашата работа, ще сезираме необходимите органи за да бъдат санкционирани всички хора по веригата, които отново не си свършиха работата!
- Изчакайте.

Между временно започнаха обажданията от първите журналисти, които бяха тръгнали към мястото и ситуацията някак стана интересна за всички, които не си вдигнаха телефоните повече от 3 часа.


Няма да описваме повече подробности от ситуацията, само ще добавим, че с огромни усилия успяхме да вдигнем РИОСВ да дойдат до Зоопарка за да попълнят необходимите документи за настаняване на двете живи птици. Забраниха ни да ги водим на ветеринар, защото нито един ветеринар няма право да ги пипа, а лекарят на Зоопарка е в почивен ден и ще ги прегледа на следващия ден.

Видимо изнервени от излишния шум около някакви си нападали, полуизгорели щъркели се появиха две дами от РИОСВ, които ни обясниха, че това било нормално и се случвало всяка година, защото щъркелите били млади и неопитни и така се регулирала популацията им. Обясниха ни също, че измрелите птици няма да бъдат събрани и ще се разлагат там , докато се вмирише цялата местност. Преброихме 29 трупа само на 10% от цялата поляна.

Ще бъде направено предписание на Енерго Про да монтира щъркелобрани на въпросните еднотипни ръждясали стълбове, на които може да пострада и човек. Досега защо не е направено такова предписание, не е ясно.

Всички тези хора по веригата трябва да си отидат и на тяхно място да дойдат истински хора, на които им пука и за които не е нормално цялото поле да е осеяно с с трупове на защитени птици и никой да не предприема никакви действия, за да промени това.