Цветан Василев вече е обвиняем

Крими

12-08-2014, 15:37

Снимка:

в. "24 часа"

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Издадена е и европейска заповед за задържане

От 28 юли мажоритарният собственик на Корпоративна и търговска банка Цветан Василев има повдигнато обвинение за длъжностно престъпление-присвояване в особено големи размери, представляващо тежък случай, съобщават от прокуратурата. Обвинението е повдигнато задочно, тъй като Василев не е в страната и е с неизвестно местоживеене. Има и издадена европейска заповед за задържане, потвърждават от прокуратурата. За такава съобщи още на 31 юли австрийското издание "Дер Щандарт". Той е обявен и за издирване в Шенгенската информационна система. Предприети са съответните действия и за издирването му в системата на Интерпол, се казва още в съобщението на прокуратурата.

През периода от декември 2011 г. до 19 юни 2014 г. умишлено е склонил Маргарита Петрова (главен касиер) и Орлин Русев (изпълнителен директор), да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева, гласи обвинението.

На 25 юли като обвиняеми са привлечени Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев - временно отстранени от длъжност изпълнителни директори на КТБ АД, както и Георги Зяпков - ръководител управление „Кредитиране“ в банката. Те са разследвани за различни форми на съучастие за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. По отношение на Зафиров, Русев, Христов и Панталеев са взети мерки за неотклонение "Парична гаранция" в размер на по 10 000 лв., а спрямо Зяпков – в размер на 5000 лв. На петимата обвиняеми е наложено и ограничение да напускат пределите на страната.

Решението на разследващите е тази експертиза да бъде възложена на международна организация с безспорен експертен опит, посочват още от обвинението.

Прокуратурата съобщава и, че е открила и иззела документи, които длъжностни лица при банката са укрили от квесторите и разследващите органи. От държавното обвинение съобщават, че в помощно помещение на банката в кашон са били скрити части от кредитни досиета и счетоводни документи на различни дружества със залепени на тях бележки с текст "да се махнат при проверка", "да не се дават на одиторите" и др. подобни.

Иззети са и 14 броя чували с нарязани оригинални документи, като е установено, че унищожаването им е извършено на 21 юни (ден след решението на УС на БНБ за поставяне на КТБ АД под спецален надзор). Това е станало по устна заповед на един от изпълнителните директори на банката. Изнесени от сградата на банката и укрити оригинални документи са установени и при претърсване (след съответно разрешение на съд) в помещение в сграда в столицата.