Калфин ще води листата на АБВ във Варна

Мисия Варна

12-08-2014, 22:56

Снимка:

ЕП

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Най-голямата въпросителна остава БСП

Ивайло Калфин ще води листата на АБВ във Варна за парламентарните избори на 5 октомври. Това реши днес Националният съвет на партията. Калфин бил номиниран от местните организации и от коалиционните партньори. 

Ивайло Калфин е икономист и дипломат, евродепутат, народен преставител в 37-мо, 38, и 40-то народно събрание. Бил е вицепремиер и министър на външните работи на България.

Водачите на листите в 3-ти Многомандатен избирателен район на 6-те партии, които се очаква да влязат в Народното събрание, са ясни. С едно голямо изключение - БСП.

Трусовете в левицата през последните месеци са особено явни във Варна, където битката между областната и общинската организации, или иначе казано - между вече бившите депутати Красимир Янков и Борислав Гуцанов, задълбочи проблемите. През последните 5 години Варна не е имала водач от местната организация и тук левицата традиционно разчиташе на "парашутисти" - Сергей Станишев през 2009-а и Пламен Орешарски през 2013-а. Преди това честта да води листата се падаше на бившия икономически министър Петър Димитров. Сега нито един от тримата вече не е на политическата сцена - поне не в България, или не на тези избори. Нито един от силните в БСП в момента не би могъл да бъде свързан пряко с Варна. Досегашните представители на морската столица в националното ръководство - Гуцанов и Янков, бяха остранени на последния пленум. На изборите миналата година Янков беше с едни гърди пред Гуцанов - съответно 2-ри и 3-ти в листата. Сега обаче Янков е заклеймяван като прекалено бизък до бившия лидер Станишев. Опонентът му Гуцанов също обичаше да лансира версии са подобна близост с Първия, но името му в момента не се спряга сред участниците в "интригите" на бившото ръководство, за които се заговори преди пленума в събота. В същото време през краткия мандат на БСП Гуцанов успя да регистрира активност в чисто прагматичен и не толкова апаратен план, особено след като замени починалия председател на комисията по регионално развитие в Народното събрание. Победа за Гуцанов пред "врага му с партийна книжка" би бил и често коментираният вариант водач да бъде проф. Анелия Клисарова, която обаче не беше особено убедителна като образователен министър в правителството на Орешарски.

Извън голямата червена въпросителна водачите на останалите партии, прогнозно прескачащи бариерата от 4%, са ясни.

Николай Бареков официално обяви, че ще е водач във Варна. Той очевидно е настроен реваншистки заради тежката загуба, която претърпя, разчиствайки терена за победа на кандидата за кмет Христо Бозов миналата пролет. Голямата мечта на Бареков - да се сблъска челно с Цветан Цветанов като водач на ГЕРБ във Варна, обаче, няма шанс да се сбъдне. Мястото - вече 90% сигурно, е запазено за Лиляна Павлова след като слуховете, че тя ще бъде част от служебния кабинет, се оказаха неверни.

Сините - независимо в каква конфигурация, ще разчитат тук отново на Радан Кънев, който вече започна предизборната си кампания с обжалването на разрешителното за строеж на "Южен поток".

ДПС едва ли ще предприеме резки движения и водач тук отново ще е Йордан Цонев.