С час при джипито

Животът

13-08-2014, 06:39

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Записваме се два дни по-рано за рецепта, направление или талон за лаборатория

Два дни по-рано ще записваме час при джипито, ако поискаме да отидем на преглед за изписване на рецепта, получаване на направление за лекар специалист или талонче за лабораторно изследване. Предварително записване ще е необходимо и за профилактичните прегледи. Докторът ще ни приема без час само ако състоянието ни е спешно – висока температура, кръвоизлив или заболяване, което изисква лечение веднага. Това предвижда проект на Медицински стандарт по обща медицина, който е качен на сайта на здравното министерство за публично обсъждане. Текстът обаче не посочва по какво точно ще се определя спешността на състоянието. 

Според Световната здравна организация за спешно се счита всяко състояние, което болният сам определя за себе си като спешно, припомниха експерти. Така опашки пред кабинетите пак ще има, защото хората ще отиват при лекарите „по спешност”, когато на тях им е удобно, коментираха от пациентските организации. 

Домашни посещения на джипито при бременни и деца, изписани от болница, както и при смъртно болни предвижда още стандартът. 

Целта е по този начин всеки общопрактикуващ лекар да въведе ред в графика си, за да няма струпване на хора пред кабинета му. Ако не успее да стори това, може да бъде глобен между 300 и 1000 лева. 

На джипитата вече ще се позволява ако нямат собствена манипулационна, да ползват обща с други колеги, стига тя да е в близост до лекарския кабинет. Предвижда се личните лекари да изпращат допълнителна информация на пациентите с имейл за техни заболявания и съвети как да се хранят здравословно и какъв режим да спазват при съответното хронично заболяване.