Прогнозират затъване на хората в дългове

Парите

15-08-2014, 07:05

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Борчове на граждани за 820 млн. лв. са дадени за събиране от колекторски компании

Възможностите на домакинствата да обслужват задълженията си ще се влошат през следващите месеци, макар че през първото полугодие заявените за събиране дългове намаляват с 1/3 и е регистрирана повишена събираемост. Това прогнозират от Асоциацията на колекторските агенции в България, базирайки се на проучване на "Ипсос". Причината за негативната прогноза е нестабилната политическа и икономическа обстановка. "При предходната смяна на правителства в страната отчетохме по-малки събрани суми, което си обяснихме с очакванията за нисък икономически растеж", коментира председателят на асоциацията Райна Миткова.

За първите шест месеца задълженията на граждани, подадени за събиране от колекторски компании, са в размер на 820 млн. лв. Спрямо първото полугодие на 2013 г. обемите намаляват с 1/3, като причината за този спад е намаляване на размера на средното задължение, търсено от колекторска агенция. Средно за периода от граждани се търсят задължения в размер на 491 лв., или наполовина спрямо същия период на 2013 г.

Същевременно събираемостта е повишена с 4%. Най-често услугите на колекторски фирми за събиране на задължения търсят банки, телекомуникационни компании, лизингови дружества и компании за бързи кредити. Те са по-активни при възлагане на събирането на дългове през зимата. Все по-често на колекторски фирми се възлага събирането на дългове на бизнеса. "По-вероятно е по-рисковият бизнес да не успява да набави външно финансиране, поради което все повече фирми търсят вземанията от контрагентите си с помощта на колекторски агенции", каза Милена Виденова, зам.-председател на асоциацията. Плащанията от държавата също оказват голямо влияние на бизнеса - строителният бранш е силно засегнат от спирането на парите по две европейски програми.