ГЕРБ води на БСП със 7%

Новините

15-08-2014, 07:34

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Сондажът показва леко увеличение на гласовете за реформаторите

ГЕРБ, БСП и ДПС продължават да са в челото на класацията при избори сега, но разликата между първите две партии се увеличава и тази тенденция вероятно ще продължи, а движението трупа подкрепа. Това излиза от последното проучване на "Галъп", проведено между 1 и 6 август.

Ако парламентарният вот бе днес, за формацията на Бойко Борисов биха гласували 23.4%, за столетницата - 15.9 процента, а за партията на Доган - 7.8 на сто от избирателите. Такава е моментната картина на електоралните нагласи. В началото на юли "Галъп" даде на ГЕРБ 22% и около 17 на сто за соцпартията. ДПС оставаше трета партия със 7%.

Както и преди месец, с реални шансове да влязат в парламента са още "България без цензура", които събират 4.9%, и Реформаторският блок с 4.2 процента. Сондажът показва леко увеличение на гласовете за реформаторите. Коалицията на НФСБ и ВМРО е под чертата с 3.1% от всички имащи право на глас, но перспективите да прескочи бариерата за влизане в НС са добри. За разлика от нея "Атака" няма никакъв шанс, подкрепата за нея се е сринала под 2 на сто. Около 34% заявяват, че няма да гласуват.

ГЕРБ е партията с по-голяма потенциална периферия, инерция от европейските избори и послания, основани на стремежа за пълно мнозинство. При БСП тепърва ще се оценява ефектът от действията на новия лидер Михаил Миков. ДПС остава на стабилни позиции. "България без цензура" губи от скандалите в последните седмици, отражение върху резултата й дава и напускането на ВМРО, отчитат социолозите.

Любопитен феномен е желанието на българина за здрава ръка в управлението - 89% от анкетираните са отговорили утвърдително на този въпрос при едва 3 процента против. Сред електоратите на партиите и сред негласуващите има практическо единодушие, коментират от "Галъп". 51% пък са съгласни с твърдението "Само сурови реформи, свързани дори с известно обедняване, ще оправят нещата в страната". По този въпрос привържениците на ГЕРБ и БСП са на сходни позиции, макар че тези на соцпартията са по-колебливи. Числата показват склонност към драстични мерки и решителност в управлението, заключават от "Галъп".

Новият лидер на БСП Михаил Миков стартира с доверие от 22%. Профилите на електоратите показват, че Миков е широко приет в лявото пространство. При тестването на твърдението "БСП и АБВ трябва да преговарят за общи бъдещи действия" от "Галъп" констатират, че видими мнозинства от електоратите на двете партии се съгласяват.