Ивайло Калфин иска дебат за Варна

Мисия Варна

15-08-2014, 16:26

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Професионалното образование трябва да е в производството, а празните техникуми да се дадат на общината, смята водачът на АБВ

Максимално много дебати, посветени на Варна, проблемите й и ангажиментите, които кандидатите за властта поемат пред жителите на града. Това си пожела за започващата кампания Ивайло Калфин, който ще оглави листата на АБВ за Варна на предстоящите на 5 октомври парламентарни избори. С изключение на него всички останали кандидат-депутати ще са варненци - хора с идеи и познания в различни области. Имената им ще станат окончателно ясни на 24 август.

Ивайло Калфин е готов да дебатира с всеки от водачите на останалите листи. Дори и с Бареков, който "по време на евроизборите, не обичаше много да ходи по дебати, но сега изглежда доста си е променил самочувствието - вече не твърди, че е бъдещият министър-председател. Но отново води кампания по сбъркана логика: аз се боря срещу ГЕРБ и ДПС, но не казва той какво смята да направи за бъдещите си избиратели". Калфин упрекна и ГЕРБ, че са спечелили евроизборите без предизборна платформа, без да поемат нито един конкретен ангажимент.

От евентуалния водач на ГЕРБ във Варна - Лиляна Павлова, Калфин искал да чуе отговор на въпроса: Пак ли ще се държат с бизнеса, както през миналия си мандат, когато всички кранчета бяха затворени, стягахме коланите, а всички средства се изливаха в 2 имиджови проекта, изпълнявани от няколко фирми. По същия начин нямало и баланс в "източната политика" на централната власт: един прехвален кмет получавал всички средства, еврофондовете също работели предимно с Бургас, а не с Варна досега. БСП пък "има да дава много отговори".

АБВ ще поеме 3-4 конкретни ангажимента за Варна, които ще са част от националната програма на политическата сила. В нея са заложения няколко основни идеи, чиято цел е да се смени системата, а не просто управлението. "И при силен премиер и при коалиция в момента решенията се вземат от някого някъде, а Народното събрание само ги одобрява. Ние искаме да се извади на светло именно това - къде, кой и как взема решенията за държавата. Един от вариантите е разширяване на президентскияте правомощия по примера на Франция, където президентът предлага премиера и министрите и има законодателна инициатива чрез тях, но всичко се одобрява или не от парламента", обясни Калфин. Според него голям успех за АБВ би било свикването на Велико народно събрание. То би трябвало да реши намаляване на броя на депутатите, скъсяване на мандата на главния прокурор и шефовете на съдилищата, както и влизането на прокуратурата в изпълнителната власт, където министърът на правосъдието е и главен прокурор. Сподвижниците на Първанов предлагат още намаляване на броя на административните райони - до 6, например, както и по-малко общини.

Според Калфин всички обществени поръчки трябва да влязат в една Агенция, за да се скъса връзката между поръчителя и изпълнителя, да има по-голяма прозрачност и да се уеднаквят условията по еднотипни поръчки. Така, според него, няма все едни и същи фирми да печелят търговете, а европарите ще стигат до по-голям кръг от бизнеса.

Пристанището на Варна трябва да се премести, защото сега не се развива, категоричен е водачът на АБВ, но не може това да става само с приказки и със смяна на позицията с всяка нова власт. Калфин намери варненски ракурс и за една от любимите си теми: дуалното образование, в което всеки абитуриент има възможност да изучава конкретна професия в последните 2 г. от образованието си. "На община Варна не й достигат сгради за основни училища, в същото време държавните професионални гимназии са празни, с малко ученици или напълно закрити, а министър Кисарова пази сградите им за уж бъдещо развитие на професионалното образование. "За какво са й? Учениците трябва да учат професия директно в производството, не на стари стругове и изкуствени лаборатории. 3 дни занятия по общообразователните предмети и 2 дни работа в реалното производство на заплата - така се учи занаят", смята Калфин.