Опасен вирус удря внезапно с висока температура

Животът

17-08-2014, 09:19

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Прибираме се от плажа с конюнктивит

Опасен вирус удря внезапно с висока температура и поваля на легло заради рязката смяна на времето – от прохладно и дъждовно до пек и жега. Той е от типа на ентеровирусите и риновирусите, срещу които няма създадени ваксини, тъй като се променят твърде бързо, съобщиха вирусолози.
Заразата, която докторите вписват като традиционно остро респираторно заболяване, докарва тежка гнойна ангина, която, ако не се лекува навреме, може да провокира и пневмонии.
265 случая на поразени от вируса отбелязва Районната здравна инспекция София-град, 25 са били регистрираните в София-област само за пет дни. По мнението на специалистите, засегнатите от заболяването са десетократно повече. Малцина обаче ходят на лекар и се лекуват на крак, като прибягват при джипито само в краен случай.
Летният грип, както популярно го наричат хората, започва внезапно с втрисане, висока температура, болки в мускулите, а при някои хора и с хрема. Към втория-третия ден се появява гнойната ангина.
В едни случаи се появява обрив по тялото и лицето заради специфични антитела, а в други повръщане, придружено от диария. Лечението продължава около седмица, като човек трябва да мине предимно на растителна диета.
Добрата лична хигиена може да ни предпази от летните зарази. Избягвайте храните, продавани на открито, които не се съхраняват в хладилни камери.
Много лекари и педиатри препоръчват да се вземат пробиотици, които подсилват имунната система и правят организма устойчив на вирусни зарази. Те помагат и когато човек вече е болен, тъй като съдействат за по-бързото възстановяване на стомашно-чревната флора.
Освен ентеро- и риновирусите, които поболяват наред, конюнктивит с тежки очни възпаления върлува това лято по морето. Той се причинява най-вече от водата в басейните, предупреди националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев. Заразата се лекува с капки, предписвани от очен лекар. Ако не се вземат мерки, конюнктивитът може да се проточи със седмици, като в някои случаи предизвиква ечемик и дори циреи, предупреди лекарят.