Рекет за депутати и пари в червената коалиция

Новините

20-08-2014, 06:04

Снимка:

"24 часа"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Нито един от коалиционните партньори не е удовлетворен от условията, които БСП им постави за тези избори

Драми тресат червената коалиция заради избираеми места и пари от държавната субсидия. Проблемите между соцпартията и по-малките ѝ партньори продължаваха до късно снощи - буквално часове преди коалиция “БСП - лява България” да се регистрира днес в ЦИК за участие в предсрочните парламентарни избори наесен.

Нито един от коалиционните партньори не е удовлетворен от условията, които БСП им постави за тези избори. Смяната на името на Коалиция за България го приехме, но не е нормално при равноправни партньори да няма нито едно място за нас преди третото, коментира лидер на една от партиите.

Досега на партньорите се даваха все втори места в листите, което обаче предизвикваше недоволството на червените структури и до голяма степен ги демотивираше да работят за избора на външен човек. Още повече, че и водачите се спускат от Националния съвет на партията. Така социалистите по места, ако искаха да имат свой представител в парламента, трябваше да се борят за вкарването на третия от листата.

Този път обаче ситуацията е различна. След провала на БСП на евровота от “Позитано” 20 са решили да мотивират хората си чрез избираеми места.

Червеният пленум в събота разписа само 4 втори места в листите за гражданска квота и коалиционни партньори - във Варна, Враца, 23-и МИР в София и Шумен, което е прецедент в практиката от последните години. Така за малките партньори останаха главно от трета позиция надолу, а мястото е избираемо в много малко от районите - там, където листите са дълги. Заради системата за преференции гаранциите, че и партньорите ще вкарат в парламента свой човек, стават още по-малко, защото може да да бъде изместен от социалист, събрал по-голям личен вот.

Най-голям проблем с избираемото място имал лидерът на партия “Български социалдемократи” Георги Анастасов, който дори искал да е водач. Той се опитвал да извива ръцете на БСП с аргумента, че партията му е много желан партньор за АБВ,>

тъй като е член на ПЕС и Социнтерна и ще придаде международна легитимност на новата формация. Хората на Георги Първанов сериозно били “подкопали” отвътре единството на социалдемократите и затова до късно снощи форумът им не бе взел решение с БСП ли е, или с АБВ. В разпратеното до медиите становище в понеделник бе записано, че 97 гласа са за продължаване на партньорството с БСП въз основа на подписания безсрочен договор от декември 2000 г., а 79 - за такова с АБВ, позовавайки се на това, че същият този договор е подписан с Георги Първанов в качеството му на лидер на соцпартията по онова време.

“Трябва да се спази рамковото споразумение с БСП и ако някой го скъса, няма да сме ние”, заяви пред “24 часа” Анастасов. “За нас е важно дали мирът между тесните и широките социалисти

ще продължи, ние не сме клетвопрестъпници”, допълни той. Партията им е демократична и се водели разговори както с АБВ, така и с ББЦ и Реформаторския блок. А решенията се вземали с таен вот.

Каквито и да са условията, няма да разваляме коалицията, защото единни можем повече, категоричен бе обаче вчера земеделският лидер Спас Панчев, който отиде на “Позитано” да подпише споразумението. В соццентралата вчера бяха и ромският лидер Тома Томов и Алексадър Радославов от Движението за социален хуманизъм.

Партньорите вече са 13. БСП привлече ПД “Социалдемократи”, чийто бивш лидер е Николай Камов и откъдето тръгна днешното лице на АБВ Ивайло Калфин, и партията на Кольо Парамов, която също се числеше към близките до Първанов организации. В коалицията вече са и “Екогласност”, Партията на българските комунисти и Съюзът на комунистите в България, който доскоро водеше дела срещу БСП за членски внос след 1989 г., тъй като се смята за правоприемник на БКП.

Новите партньори нямат претенции за избираеми места в листите, но искат пари от държавната субсидия, разкриха от “Позитано” 20. И това води до нова драма в коалицията, защото драстично реже средства от старите партньори. Досега те получаваха сума, равна на субсидията за един депутат, независимо дали имат такъв или не.

В новото споразумение обаче БСП е разписала друго - тези партньори, които имат депутат, вземат 1/3 от полагащата се сума, а останалите - 2/3.

Новият соцлидер Михаил Миков оглави новата лява коалиция, въпреки желанието на Станишев да запази този пост.