"Галъп": Расте недоверието във финансовите институции

Животът

20-08-2014, 13:53

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Мнозинството българи все още предпочитат родните банки

53% от българите не се доверяват на българската банкова система, показват данните от проучване на „Галъп". Недоверието във финансовите институции у нас продължава да расте вече втори месец. През юли то е било 41%. След проблемите с банковата ни система през 1996-97 г. почти двадесет години финансовите ни институции като цяло бяха устойчив фактор на стабилност както в икономически план, така и на равнището на масовото съзнание. Кризата с КТБ и ПИБ обаче е преобърнала нагласите и тенденциите в момента са негативни, посочват от „Галъп".

Почти половината от запитаните – 49%, са на мнение, че КТБ е станала обект на политическа атака. С тази теза не са съгласни 16%, а 35% не могат да преценят. Повечето българи (43%) искат КТБ да бъде спасена и оздравена от акционерите и да продължи да работи. Само 19% искат тя да бъде затворена и обявена във фалит. 38% не могат да отговорят на този въпрос.

Все още мнозинството българи предпочитат българските банки – 33%, докато 18% изразяват предпочитания към клоновете на чуждестранните финансови институции у нас.
Изследването на „Галъп""е проведено от 1 до 6 август 2014. В него са взели участие 1010 души. Статистическата грешка е 3%.