Млади фермери си искат субсидиите

Животът

20-08-2014, 16:03

Снимка:

VARNAUTRE.BG | STREET MAN

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Организираха протест пред фонд "Земеделие"

Млади фермери от Варненско излязоха днес на протест пред сградата на Областната служба на Държавен фонд "Земеделие". Недоволството им е заради липсата на яснота за бъдещ прием на заявления за субсидии по мярка 112 на Програмата за развитие на селските райони.

"Повечето от нас са вложили големи суми, за да покрият изискванията на мярката и да могат да кандидатстват по нея. Сега искаме да знаем, наистина ли ще имаме тази възможност", коментираха организаторите на протеста, коитосъбират съмишленици във Фейсбук групата Кауза "Млад фермер".

Според Дариана Дончева, която се занимава с пчеларство, "смяната на датите и непредвидимите обстоятелства, отложили отварянето на мярката, младите фермери търпят загуби. „В началото министър Греков заяви, че са проведени разговори с Брюксел, в които са се потвърдили очакванията за пускането на мярката. Обещаха ни, че в най-скоро време ще започне и приемът на документи за кандидатстване. От друга страна обаче служебният министър заяви, че няма такива неща и никога не е имало одобрение от Брюксел, но най-вече, че предното правителство е обещавало неща, които не са основателни”, коментира пред радио Фокус Дариана Дончева. „Ние сме млади и искаме да стоим в България, но е трудно – много трудно”, каза в заключение младата жена.