Чакат ни нови съкращения, за да вържем бюджета

Животът

21-08-2014, 18:45

Снимка:

ВарнаУтре

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

"Вътрешен разлом в недрата на олигархията" довел до падането на кабинета "Орешарски".

Нови икономии са нужни, за да останем в рамките на бюджета за тази година, предупреди във Варна министър-председателят Георги Близнашки. Според него приходната част на бджета в силно надценена и в нея не достигат 2 млд. лева. „Предишното правителство вече на 2 пъти оряза бюджета с по 5%, но до края на годината са нужни 15%, за да запазим параметрите му“, обясни премиерът. Затова новите министри трябвало да предприемат съкращения – структурни и персонални. Ако съкращенията започнат сега, обаче, служебният кабинет щял да бъде обвинен в чистка, както това станало със зам.-министрите, въпреки че те били уволнени от самия Орешарски.

Друга важна мярка за запълване на дупките в бюджета било възстановяването на спрените оперативни програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“. За целта правителството трябвало да намери 900 000 лева за рестартиране на националните програми. „Това е важно, защото за всеки даден от нас 1 лев получаваме насреща по 4-5 лева европейски средства“, обясни Близнашки.

„Не искам да се меся в казуса КТБ – един казва едно, друг – друго, нека приключи отидът и прокуратурата да си свърши работата“. Така премиерът коментира днес ситуацията около Корпоративна търговска банка. Той не можел да извика главния прокурор и „да му задава уточняващи въпроси“, затова смята, че е рано правителството да заема страна по въпроса.
„Всяка грешка тук ще има катастрофални последици", категоричен е Близнашки. Той е готов да се срещне и с всички, които могат и искат да помогнат с капитали за спасяването на КТБ. „В света има много свободни пари. Има богати фондове, ресурси. Добре дошли са. И тях ще ги приема и изслушам", каза премиерът и разкри, че представителят на базирания във Виена фонд, с когото се срещна преди дни, иска да обедини акционерите, за да стане техен представител и да се търси генерално решение. Официалната оферта от въпросния фонд от Виена се очаква в срок от 10 дни. Предложението няма да остане тайна и след постъпването му ще бъде публично обявено, обеща премиерът.
Денят ми всяка сутрин започва със заседание на групата, отговаряща за изборите – всеки Божи ден, точно в 8.30, каза Близнашки. Той беше категоричен, че приетата план-сметката за предсрочния парламентарен вот на 5 октомври от 26 млн. лева позволява машинно гласуване в 250 секции, а не както е предложението на ЦИК в 500. Ако ЦИК настоява гласуването с машини да бъде възможно в 500 секции, ще трябва да бъде преразгледано постановлението на Министерски съвет за разходите за изборите. На евроизборите чрез 100-те машини гласували едва 8000 души или около 30% от избирателите в експерименталните секции.
Георги Близнашки призна, че е премиер на „правителството на протеста“, но уточни, че падането на предишния кабинет станало най-вече заради „вътрешен разлом в недрата на олигархията“. Своето избиране за премиер (на професор по конституционно право, а не на някой икономист в тежката за страната ситуация) той коментира с цитат: „Финансите на една държава са прекалено важни, за да бъдат доверени на един финансист“.