"Афис": ГЕРБ водят на другите с много, без шанс обаче за мнозинство

Новините

24-08-2014, 10:51

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

8 партии си делят мандатите ?

Проучване на социологическата агенция „Афис“, проведено в периода 16-21 август, публикувано на сайта на агенцията, сочи, че ако изборите бяха днес, потенциални призьори в следващия парламент седем партии. Прогнозата сочи следното разпределение: ГЕРБ – 31,3%, БСП – 22,7%, ДПС – 10,1%, Реформаторският блок – 6,3%, АБВ – 4,9%, ББЦ – 4,5%, Патриотичен фронт – 4,1%, „Атака“ - 3,2%.

Според агенцията, вероятността за големи размествания в тази прогноза е доста малка. 

Дни преди официалния старт на кампанията интересът към предстоящите избори е сравнително висок. Данните сочат,че се  очертава  традиционна избирателна активност в диапазона от 3,5-3,8 млн. души, което на практика представлява около 60% от избирателите, действително пребиваващи на територията на страната.
Осем са потенциалните претенденти за мандати в парламента, който предстои да бъде избран на 5 октомври тази година. И това не е всичко: още три-четири партии разполагат с реални шансове да прескочат бариерата от 1% и по този начин да направят числото на имащите право на държавна субсидия над 10. Основната интрига на предстоящите избори – кой ще е победител, като че ли изглежда предрешена. Преднината на ГЕРБ е съществена и е трудно преодолима, но не е достатъчна за да се постигне заветното абсолютно мнозинство от 121 мандата. Това може да се случи само, ако в парламента попаднат три, най-много четири партии, което на този етап следва да бъде оценено като слабо вероятно, смятат социолозите. 
Би било рисковано на този етап да се отпишат и шансовете на партия „Атака”, която много трудно може да се пребори за място в парламента, но не е невъзможно. Извън кръга на описаните „обичайни заподозрени” не се очакват изненадващи попадения в бъдещото Народно събрание, допълват те.