Варна - декор на едни от най-старите фотографии

Животът

27-08-2014, 11:13

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ретро снимки са запечатали знаменити българи от миналия век на море във Варна

Ретро снимки от българското Черноморие, или посветени на него, могат да бъдат намерени във фотографската сбирка на фондация НАБИС по проекта Europeana Photography. Те представляват само малка част от почти 16-те хиляди фотографии, с които участва нашата страна. Фондация НАБИС е българският представител в проекта, чиято идея е да интегрира уникални и качествени дигитални изображения от първите сто години на фотографията (1839–1939).

Елисавета Багряна (вляво) със своя приятелка на морския бряг през 1930 г. Притежател на правата върху снимката е Националният исторически музей

Сред най-старите снимки е направеният във Варна през 1874 г. портрет на Иван Драсов, съратник на Христо Ботев и Васил Левски. Шейсет и три години по късно – през 1937 г., обективът е запечатал четиригодишната княгиня Мария Луиза на морския бряг. Интересна е и може би първата снимка, документирала една от светските дами на 20-те години на миналия век по бански – актрисата Зорка Йорданова с приятелки на варненския плаж през 1924 г. В книгата си "Ненужните скептици" Стефан Гечев пише за нея: "Беше невероятно нежна, въздушна, дошла сякаш от някакъв друг свят, в който обитават същества, които можеш само да съзерцаваш със спрян дъх от тих възторг".

Това е може би първата снимка, документирала една от светските дами на 20-те години на миналия век по бански  – актрисата Зорка Йорданова с приятелки на варненския плаж през 1924 г. Притежател на правата върху снимката е Държавна агенция "Архиви"

В морската колекция могат да се видят фотографии от Созопол, Несебър, Поморие и Каварна. Най-много са снимките от Варна и Бургас. Сред снимките има и такива на поети и писатели, запечатали моменти от своята морска почивка със семействата или приятелите си. Любопитни са фотографиите на детската писателка и преводачка Калина Малина, заедно с учители от Втора софийска прогимназия на екскурзия във Варна през 1923 г.; на Панчо и Любен Владигерови, заедно с майка им Елиза на плажа във Варна (1926 г.), където компания им правят Григор Василев и съпругата му Мария; на Елисавета Багряна и Дора Габе, правени на морския бряг и др. Фотографският обектив е уловил и един от първите родни конкурси за красота във Варна през 1932 г.

Писателката и поетеса Дора Габе (вдясно), заедно с приятелка на българското Черноморие през 1926 г. Притежател на правата върху снимката е Националният литературен музей

EuropeanaPhotography е международен проект, финансиран от Европейския съюз, в който участват 19 институции от 13 европейски държави. Началото му е поставено на първи февруари 2012 г., а продължителността му е до края на януари 2015 г. Названието е абревиатура на фразата ‘Европейски хранилища на колекции от дигитализирани стари фотографии с историческа стойност’ (EUROPEAN Ancient PHOTOgraphic vintaGe repositoRies of digitized Pictures of Historical qualitY).

Панчо и Любен Владигерови, заедно с майка им Елиза, на плажа във Варна. Компания им правят Григор Василев със съпругата му Мария. Снимката е от 1926 г. Притежател на правата върху снимката е Държавна агенция "Архиви"

Дами се явяват на конкурс за красота във Варна през 1932 г. Притежател на правата върху снимката е Стойчо Млечевски