Днес посрещаме журито за Варна 2019 с градски карнавал

Мисия Варна

31-08-2014, 10:56

Снимка:

n/a

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Карнавал посреща журито за Варна 2019

В 17 часа е стартът на мероприятията

Журито, което ще оценява кандидтурата на Варна за европейска столица на културата през 2019 г пристига днес във Варна. По този повод в морската столица е организиран градски карнавал, който да впечатли оценяващите. На финала в конкурсната надпревара останаха четири български града борещи се за престижната титла – София, Варна, Пловдив и Велико Търново.

С карнавала морската столица трябва да придобие празничен и колоритен облик. В пъстроцветното шествие ще се включат варненските танцови школи, спортни клубове, ансамбли, детски градини, читалища, училища, културни институции, варненци и гости на града.

Празничната фиеста ще премине по централните булеварди на Варна. Стартът ще бъде от 17:00 ч. на площад "Независимост", ще премине по пешеходната зона на бул. "Княз Борис I-ви" и по бул. "Мария Луиза", до централния вход на Морската градина.

С участие вече се включиха - Духовия оркестър на ВМС Варна, варненските опера и театър, цирк Балкански, танцови школи, спортни клубове, детски градини и други. С една от големите атракции на празничната фиеста е най-дългата изложба на детски рисунки на открито – "Прострени цветове" се търси спонсор за кандидатстване за рекордите на Гинес. Към настоящия момент не е организирана инициатива в такъв мащаб.

Платната ще бъдат изложени от Катедрален храм Варна до Червения площад. В предстоящата изложба се включиха всички варненски детски градини, много арт школи и детски центрове по изкуствата. Рисунките са на тема - "Детето и морето", "Варна - град-мечта", "Игри" и "Семейство".

Други съпътстващи мероприятия в рамките на карнавала са - оn-line фотоконкурса на тема "Море и светлосенки" в който всеки може да участва, чрез  фейсбук страницата с името "Карнавал на мечтите" и конкурса за най-добър карнавален костюм и сценичен грим /който ще се проведе на финалната сцена. Възможност за изява ще имат и желаещите да се включат и в двата конкурса, а отличилите се ще получат грамоти и награди!

Със специалното участие в рамките на "Карнавал на мечтите" в "Среща на четка" – международен творчески диалог“ ще се включат с хепънинг на живо над 30 художници от България, Германия, Хърватия и Швеция, които ще изрисуват 30-метрово платно в подкрепа на кандидатурата на града ни за европейска столица на културата. Инициативата ще се проведе от 9:00 ч. сутринта на 31 август на бул. Мария Луиза /алеята до Община Варна/. Голяма част от авторите са представяли свои творби в самостоятелни и сборни изложби, в едни от най-престижните галерии по света. Петима от участниците в хепънинга са носители на награда "Варна" - Светослав Стефанов, Венци Марков, Христина Цонкова, Марина Русева, Николай Русев.

Празникът посветен на кандидатурата на Варна ще завърши с голям концерт пред централния вход на Морската градина, на който участници ще представят своя талант с песни, танци и игри.
Организаторите канят всички варненци да се включат в карнавалното шествие.