Избрани Новини
Цените на рибата скачат двойно
Търговци пробутват замразената стока за прясна
Цените на някои видове риба през това лято скочиха двойно от морето до магазините. Няма улов на риба, а тази, която е на щандовете, повечето е средиземноморска, казват продавачките на Варненската рибна борса на Кооперативния пазар във Варна. Трицоната, която в традиционно най-евтината черноморска риба, това лято държи цена от 2 лева за килограм, а хамсията е с 50 стотинки по-скъпа. Вкусната кая обаче е поскъпнала с левче и се предлага по 5 лв./кг, а едрите екземпляри (лихнуси), са и 6-7 лв.
Пасажите със сафрид все още липсват казва дългогодишният рибар Емил Милев-Лаврака от рибарското сдружение „Черноморски изгрев” във Варна. Засега рибарските корабчета вадят барбуна и чернокоп, които вървят по 6 лева на дребно. На рибния пазар сафридът е 12 лева килото и за предпочитане е да се метне въдица и да се налови, отколкото да се купи, коментират варненци. След като сафрид кълве вече на въдичарите по брега, скоро ще се появят и пасажите, като започва сезонът и за нас, коментира още Милев. Старите морски вълци са притеснени, че и през тази есен делфини ще изядат чакания от тях улов. През последните години броят на морските бозайници, които са защитен вид, е нараснал изключително много. Те са на върха на хранителната верига и без естествен враг. Допреди десетина години делфини у нас не се виждаха по брега, а сега те гонят рибата съвсем наблизо, споделят те.
На борсата обаче винаги може да се налови достатъчно риба, стига портфейлът да е пълен. Филето от акула е 12 лв., колкото е филето и от бяла риба. Филе от скумрия е 8 лева, а от пангасиус – 4 лв.
От черноморските пресни риби най-скъп е лавракът, който удря 32 лева за килограм. Той се среща и по-рядко, също като калкана, който дори и замразен, липсва, а цената му вече стигна 35 лв. Скумрията, която се внася замразена от Норвегия, според размерите си се харчи между 5 и 7 лв. Пресният толстолоб е 4-5 лева за килограм, прясната пъстърва е по 10 лв. Миди от ферма се предлагат по 4 лв./кг, раците са 7-8 лв./кг, калмарите – 12 лв., а белените скариди 10 лева. Няма стара риба, казват продавачките, когато клиенти питат дали стоката е прясна. Некоректни търговци обаче опитват да пробутват охладена за прясна риба и замразената – за охладена, за да се отърват от стоката по-бързо и преди да изтече срокът й за годност, който е до 2-3 месеца за тлъстата риба и до 4 месеца за другата.
През миналата година рибарите са извадили 3784 т копърка, трицона и шпроти, което е 81 на сто от целия улов на риби в нашето море. Като цяло има увеличение на улова на морски видове риба със 7%. От останалите видове най-съществен е уловът на сафрид – 271,4 т, на попчета – 74 т, на барбунa – 257 т, леферът е 49 т. За два вида, които вадят нашите рибари от морето има европейски квоти – калканът и цацата. От вкусната дънна риба са уловени 39,6 т, квотата за копърка пък не успяваме да изпълним. У нас има около 40 стопанствата за морски аквакултури, откъдето са добити 1787 т миди, което е двойно повече от 2012 г.